Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Banken ook op stoel van rechter

feb 28, 2019

Als je thuis wiet kweekt en de politie komt er achter, dan staan de burgemeesters in de rij om je voor een bepaalde tijd je huis uit te flikkeren. De woningcorporatie zegt de huur op en je bent een paar jaar verketterd. Maar nu gaan ook de banken moeilijk doen met hypotheken.

Banken zeggen gewoon je hypotheek op als blijkt dat je in het huis dat je hebt gekocht met een hypotheek van ze wiet kweekt.

Streng met opzeggen hypotheek

Ook hypotheekverstrekkers voeren een streng beleid tegen gebouweigenaren bij wie een wietkwekerij in een verhuurd pand wordt ontdekt. ABN Amro, ING en Rabobank zeggen de afgelopen drie jaar ieder tientallen keren hypotheken te hebben beëindigd vanwege wietteelt.

Kweken is einde hypotheek

Ook andere hypotheekverstrekkers, zoals verzekeringsmaatschappijen, beëindigen leningen bij het ontdekken van een wietkwekerij. Ook komt het voor dat de klant op een ‘zwarte lijst’ wordt geplaatst, waardoor hij ook elders geen lening meer kan afsluiten. Wietkwekers worden daarmee hun leven lang gestraft voor het kweken van planten. Politiestaat of niet?

Waarom alleen wietkweek

We vragen ons af waarom dergelijke maatregelen beperkt blijven tot wietkwekers. Als je in een huis waarop een hypotheek rust geen strafbaar feit mag begaan zonder dat de hypotheek beëindigd wordt, dan moet je ook iemand die thuis zijn kinderen mishandelt, een wapen in huis heeft, of vuurwerk opslaat in zijn schuur bestraffen met dezelfde maatregel. Maar daar hoor je geen mens over. Want wiet is slecht…

Politie werkt samen met de NVB

De politie en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) zijn sinds vorige maand in gesprek over een landelijk convenant om meer en beter informatie uit te wisselen over aangetroffen wietkwekerijen. Banken kunnen met de informatie van de politie nog gerichter onderzoek doen naar hypotheekfraude, zoals het vervalsen van werkgeversverklaringen of loonstroken. Tot dusver bestaan er alleen lokale convenanten.

Kwekers zijn paria

Steeds vaker worden kwekers van wietplanten gezien als paria en krijgen ze naast de gebruikelijke straffen die het Openbaar Ministerie ze oplegt, ook levenslange straffen. Dat laatste omdat ze lang niet normaal meer een woning kunnen huren, of omdat de hypotheek eenzijdig door de bank wordt opgezegd. Het krijgen van een nieuwe hypotheek is vrijwel onmogelijk.

Koren op molen criminelen

Uiteindelijk zijn het de thuiskwekers die flink gestraft worden en uithuiszettingen en het opzeggen van hypotheken jaagt de schrik er flink in. Hierdoor zullen er gegarandeerd minder wietkwekers komen, maar de coffeeshops schreeuwen permanent om verse voorraad. En om in die behoefte te kunnen blijven voorzien zullen criminele organisaties hoe dan ook wiet blijven kweken.