Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Bestaat de oorlog tegen drugs

okt 23, 2020
coke

In Mexico verpakken boeren pakken stro in donker plastic voor de regionale politie die ze vervolgens als grote drugsvangst presenteert. Kartels die eigenlijk alleen maar op Netflix bestaan en Ministers van Defensie die vet in de drugshandel zitten.

Mexico staat niet op zichzelf

Zomaar wat voorbeelden van wat er speelt in de zogenaamde war on drugs. En Mexico is zeker geen uitzondering op deze openbaringen, want wereldwijd lekt er steeds meer informatie ten nadele van de overheden. Overheden die koste wat kost de burgers willen laten denken dat ze er alles aan doen het verderfelijke spul tegen te houden.

Nederland

In Nederland draait de war on drugs voornamelijk om het in stand houden van baantjes. Advocaten, interventieteams, narcoticaspecialisten, wietteams, officieren van justitie en ga zo maar door. Stuk voor stuk mensen die hun hypotheek en gefinancierde auto maandelijks betalen dankzij het bestaan van drugs.

Fanatisme

Het fanatisme waarmee de oorlog gevoerd wordt, zou in het geval van een religie de aandacht vragen van de Nationale Terrorisme bestrijder. Een fanatisme dat we toch vaak in andere zaken zo missen.

Uit huis zetten

Een paar jaar geleden werd MS-patiënt Jean-Paul ’t Gilde uit zijn huis in Middelburg gezet omdat hij in het bezit was van veertien gram wiet en drie ons bladeren, waar hij thee van zet. Het helpt hem tegen spastische neigingen en krampen. Hij gebruikt de softdrugs op aanraden van zijn huisarts en neuroloog, zo vertelde ’t Gilde aan RTL, maar daar hadden politie en gemeente niets mee te maken; zij vonden het een handelshoeveelheid en dus moest zijn huis dichtgespijkerd.

Op pad voor één plant

Geen gram minder

En ondanks het feit dat er vele honderden miljoenen in de oorlog zijn gepompt is:

  • de criminaliteit niet gedaald maar gestegen
  • er geen joint minder gerookt
  • het aantal drugslabs toegenomen
  • er meer cocaïne geïmporteerd, jaar op jaar
  • het aantal gesloten panden toegenomen
  • er meer geweld tussen dealers onderling