Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Betelnoot kauwen geeft een kick

okt 12, 2021

Voorwoord: Betel kauwen is verslavend, net als roken. Langdurig gebruik leidt zelfs tot mondkanker en voor zwangere vrouwen is het helemaal geen goed idee. De mensen van Indonesië lijken zich daar niks van aan te trekken. Overal kan je rode vlekken op straat zien, kilometers ver bespuwd.

Thailand

Grote kans dat als je Thailand bezoekt, je oudere Thai ziet kauwen op iets waarbij ze zo af en toe een klodder rood vocht uitspugen. Echt fris ziet het er niet uit. Betelnoot is eigenlijk een verkeerd woord. De ‘noot’ is geen echte noot maar de vrucht van de areca-palm. Maar die vrucht van de palmboom is nog geen betel. Betel is een andere plant, uit de peperfamilie Piperaceae. Het rauwe blad van die betelplant wordt gebruikt om samen met de areca-palmvrucht te kauwen. En dan pas wordt het betel.

Populair

In Zuidoost-Azië is de Betel noot zeer populair, het geeft je namelijk een licht euforische gevoel en het is er volstrekt legaal. Daarnaast neemt het hongergevoel weg. Maar het is ook smerig. Het tast bij langdurig gebruik je tanden aan die wegrotten. Iemand de vaak betelnoten kauwt is te herkennen aan zijn zwart rottend gebit. Feitelijk hetzelfde als bij koffie, alcohol en sigaretten. Het wordt er gebruikt door ondermeer boeren en landarbeiders om het zware lichamelijke werk wat te verzachten.

Noot kraken

Kauwen

  • De noot wordt in kleine brokjes gehakt en ingepakt in een stuk betelblad (niet van de betelpalm maar van de betelpeper (een klimplant)) en vermengd met wat ongebluste kalk, kruidnagel en pruimtabak . Het gecombineerd gebruik met kalk versterkt het effect van de betelnoot doordat de stof areciline omgezet wordt in de werkzame stofarecaidine.
  • Er ontstaat bij menging een rode pasta die bij het kauwen het speeksel vuurrood kleurt. Bij chronisch gebruik verkleuren de tanden rood. Na het kauwen worden de dan smakeloos geworden resten uitgespuugd.
  • Om de bittere smaak te verfijnen wordt het ‘ betelhapje’  voorzien van soms wel tientallen andere ingrediënten (honing, vruchten, gemalen noten, pepermunt, salmiak, zoethout en extracten van planten).

Effect van betelnoot

Betelnoot bevat als belangrijkste en voornaamste bestandsdeel arecoline. Arecoline is een mild stimulerend middel dat het centrale zenuwstelsel stimuleert en de ademhaling doet versnellen. Als een gevolg hiervan, voelt de gebruiker zich meer energiek en alert, maar ook verbetert het geheugen functies. Om precies die reden wordt mensen met hartklachten of hoge bloeddruk afgeraden om deze noot te gebruiken als stimulator.