Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Bijna een jaar onderzoek leidt tot negen verdachten

feb 21, 2022

De politie heeft dinsdag 15 februari negen verdachten aangehouden in een grootschalig onderzoek naar de invoer van cocaïne. De negen mannen worden onder meer verdacht van de invoer van cocaïne, witwassen, niet-ambtelijke corruptie en verboden vuurwapenbezit.

Maart 2021

Het onderzoek van de Dienst Regionale Recherche is in maart 2021 al gestart, nadat er bij de politie meerdere meldingen binnenkwamen over de invoer van cocaïne via de Rotterdamse haven. De drugs kwam via schepen de haven van Rotterdam binnen, waarna de blokken of drugs in poedervorm werd opgehaald en vervolgens verhandeld. Het geld dat zij hiermee verdienden werd witgewassen. Een deel van de informatie van het onderzoek kwam uit gekraakte berichten die versleuteld werden verstuurd onderling, wat vervolgens aangevuld en versterkt werd met klassiek recherchewerk.

Crimineel samenwerkingsverband

Het criminele samenwerkingsverband dat zich met deze activiteiten bezig hield bestond uit meerdere personen. Zij hadden elk een eigen rol en taak bij deze grootschalige handel in verdovende middelen. Gedurende het onderzoek ontstond ook het vermoeden dat er hulp kwam van een havenmedewerker.

Grootschalige actiedag

Afgelopen dinsdagochtend zijn tijdens een grootschalige actiedag negen verdachten aangehouden. Een van de verdachten bleek inderdaad werkzaam te zijn bij een bedrijf in de haven, en werkte buiten het medeweten van dit bedrijf om samen met het criminele samenwerkingsverband. Wat zijn exacte rol is geweest wordt onderzocht, net als de rol die de andere verdachten exact hadden en welke drugstransporten er precies allemaal hebben plaatsgevonden.

Dertien woningen

Dertien woningen en bedrijfspanden verspreid door Rotterdam, Schiedam, Hoogvliet, Papendrecht en Den Haag zijn doorzocht. Daarbij heeft de recherche verschillende luxe personenauto´s, waardevolle horloges, tientallen telefoons, een geladen vuurwapen, crypto-valuta, een drugspers en een groot bedrag cash geld in beslag genomen.

Ontmantelen organisaties

De Rotterdamse politie investeert samen met partners veel in het ontmantelen van criminele organisaties en focust zich ook op de corrupte contacten. Dat doen we met kennis van de haven en de regio. Criminele organisaties bedienen met hun activiteiten in de haven vele andere criminele organisaties door heel het land. Daarom is deze stevige interventie hierop vanuit de politie, het Openbaar Ministerie van groot belang om dat te doorbreken.

Voorgeleid

Van de negen verdachten zijn er vandaag vier voorgeleid aan de rechter-commissaris. Drie verdachten blijven veertien dagen langer vast zitten, de vierde verdachte wacht samen met de andere vijf verdachten die niet zijn voorgeleid het verdere verloop van het onderzoek in vrijheid af. Het onderzoek gaat komende tijd volop door. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Bron: politie.nl Afbeelding: politie.nl

Opschepperij van de politie

Het publiceren van persberichten als deze is natuurlijk pure opschepperij. Met een hoog ‘kijk ons eens goed bezig zijn’ gehalte proberen ze de vele tienduizenden euros die acties zoals deze kosten (bijna een jaar met veel mensen kost wellicht wel tonnen zelfs) te rechtvaardigen. Het enige wat ze er mee bewerkstelligen echter is de instandhouding van de baantjes rondom drugs. Want de criminaliteit daalt niet, de kwaliteit van de drugs verbetert niet, er wordt niet minder gebruikt, kortom het helpt allemaal geen klote en toch gaan ze er stoïcijns mee door.

Politie gelooft er zelf niet in

Echt iedereen en zelfs de politie zelf weet het inmiddels wel: de oorlog tegen drugs is een oorlog die justitie nooit gaat of kan winnen. Sterker nog, ze wakkeren criminaliteit aan door een oorlog te voeren. Hoe harder justitie jaagt, des te interessanter wordt het voor criminelen om drugs te produceren. En sinds het begin van de oorlog tegen drugs is er geen pilletje duurder geworden, is de kwaliteit niet veranderd en is de criminaliteit rondom drugs alleen maar gestegen. Het aantal opgerolde wietkwekerijen blijft stabiel, er wordt geen jointje minder gerookt, geen pilletje minder geproduceerd en geen grammetje minder gesnoven.
En we verzinnen dit niet zelf hoor, ook de politie denkt er zo over zoals we kunnen lezen in deze uitgebreide analyse van de politie zelf.