Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Buitenwiet kweken

jan 11, 2021
guerrilla

In Nederland leent het klimaat zich prima om zelf je eigen wiet buiten te kweken. Er zijn twee manieren om buiten je wiet te kweken. De eerste is door de planten in je eigen tuin te kweken en de tweede is door de planten in de natuur te kweken. Bij beide manieren kan je dan nog kiezen voor het kweken op pot, of dat je de dames in de volle grond gaat zetten.

Wat mag er

Allereerst een voorwoord. Je mag in Nederland helaas GEEN wiet kweken. Ook niet één plant. Je bent gewoon strafbaar. De veel gehoorde en gelezen kreet: ‘vijf plantjes mag gewoon’ is volslagen onzin. Vijf planten mag niet, en elk aantal daaronder ook niet.
Als je niet professioneel kweekt en de politie treft tot vijf wietplanten bij je aan en je doet afstand van de planten, dan volgt er geen strafvervolging. Maar het mag niet.

Kweken in een pot

Als je je wietplanten buiten in een pot kweekt dan heeft dat als voordeel dat ze verplaatsbaar blijven. Dat kan handig zijn als er slecht weer op komst is, of als je je wietplanten wilt verduisteren om ze eerder te laten bloeien. Ook wanneer je verwacht dat de planten door hun afmeting of de geur overlast gaan veroorzaken dan is het kweken op pot een voordeel.
Het onderhoud en de controle van je grond is bij kweken op pot ook een stukje makkelijker bovendien.

Kweken in de grond

Het kweken in de grond heeft weer andere voordelen. Het grootste voordeel van wiet kweken in de volle grond is dat de plant echt heel groot kan gaan worden. Met een hoofdstam zo dik als een onderarm en een oogst van een kilo droge wiet is het geen uitzondering. Ook zijn planten in de volle grond wat sterker en dus beter bestand tegen slechte weersomstandigheden.

Nadelen buiten wiet kweken

Nadelen zijn er helaas ook als je buiten wiet kweekt. Denk daarbij aan insecten en slakken. Slakken zijn over het algemeen nog wel redelijk te bestrijden, maar de plant wordt blootgesteld aan veel beestjes en weersomstandigheden. Een ziekte of bacterie ligt altijd op de loer met buitenkweek.
Ook loop je het risico dat je planten buiten opvallen bij lieden die zelf niet kweken, maar wel interesse hebben in je planten. Vaak wachten ze dan tot net voor de oogst voordat ze ze jatten bij je.

Guerilla kweek

Guerilla kweek is een methode waarbij je een geschikte afgelegen plek zoekt in de natuur waar je je wietplanten kweekt. Belangrijk is dan dat je een plek vindt met goede grond; niet alle grond is optimaal voor een wietplant. Daarbij moet je zorgen dat je uit het zicht moet zien te blijven van wandelaars, toeristen, boeren en boswachters wat niet altijd meevalt. Ook krijg je te maken met dieren die je wietplant opvreten, denk ook weer aan slakken, maar ook herten en wilde zwijnen kunnen je plant beschouwen als een maaltijd. Het kan best lastig zijn om een goede plaats te vinden voor een buiten wiet kweek. Daarbij is het verboden.

Schema voor het kweken van buitenwiet

  • Februari: Kies vast de wietzaden die je wilt kopen.
  • Februari: Als je zelf stekken voor buitenwietplanten wilt maken start je nu met je moederplant onder kunstlicht.
  • Februari: Start met het voorbewerken van je grond. Bemesten, doorscheppen, compost toevoegen, wormen erin.
  • Maart: Nu kan je je wietzaadjes kopen.
  • Maart: Slakken zijn je vijand. Die leggen in maart eitjes, dus elimineer ze in deze maand.
  • Eind maart: De allereerste wietplanten kunnen binnen worden ontkiemd op een zonnige plaats op de vensterbank. De voorkweek is begonnen. Bij voorkeur de dagen nog wat langer maken met een LED lamp boven de ontkiemde stekken.
  • April: Stekken maken van de gekweekte moederplant.
  • 17 april: Dagen duren vanaf nu langer dan 14 uur, lang genoeg licht dus voor wietplanten om in de groeifase te blijven zonder hulp van kunstlicht. 
  • Eind april: Wie het risico op nachtvorst aandurft, kan de eerste wietplanten alvast buiten zetten. Goede stekken kunnen ook wel een klein beetje vorst aan de grond overleven.
  • 11 tot 15 mei: IJsheiligen, na deze dagen is de kans op nachtvorst nihil. Wietplanten kunnen veilig naar buiten.
  • Juni: Autoflowering wietplanten groeien explosief snel en ontwikkelen hun eerste bloeiverschijnselen. Niet-autoflowers genieten volop van de warmer wordende temperatuur, en worden in juni ook snel groter.
  • Juli: Autoflowering wietplanten krijgen steeds dikkere toppen. Vroeg bloeiende niet-autoflowers laten wellicht al hun allereerste bloeiharen zien. Nu is de tijd om eventueel mannetjes te elimineren.
  • Tweede week van juli: Dit is de periode waarop je planten kunt gaan verduisteren zodat ze eerder klaar zijn.
  • Tweede week van augustus: Autoflowers die in de tweede week van mei zijn ontkiemd zijn nu ongeveer klaar om geoogst te worden.
  • 25 Augustus: De dagen duren op deze dag precies 14:00 uur (06:41 – 20:41) De niet autoflowers beginnen met bloeien nu.
  • September: deze maand kan wat onstuimig zijn dus ondersteun je planten.
  • Oktober: Het is herfst en de meeste buitenwiet staat volop in bloei. Wees behoedzaam voor toprot. Schud het vocht iedere ochtend uit je planten voor je over gaat tot oogsten.