Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

L-Tryptofaan, dit weten we er van

jan 11, 2021
L-Tryptofaan

Een essentieel aminozuur, door de hersenen gebruikt om serotonine aan te maken. Serotonine is een stofje in je hersenen wat er voor zorgt dat je je prettig voelt. Niet geheel onbelangrijk dus.

Serotonine aanmaak

Serotonine wordt ook wel de “feelgood” neurotransmitter genoemd omdat het kalmerend werkt, depressie tegengaat en van belang is voor een goed slaapritme. L-Tryptofaan is een belangrijk ingrediënt in veel after products, ondermeer de producten die de negatieve effecten van XTC (althans de daarin werkzame stof MDMA) gebruik tegengaan.

Vooral na XTC

Door gebruik van XTC wordt de aanmaak van serotonine in de hersenen sterk gestimuleerd en verbruiken de hersenen meer L-Tryptofaan dan onder normale omstandigheden. Na XTC-gebruik is het dus verstandig je voeding aan te vullen met L-Tryptofaan. Een verpakking bevat 60 capsules en je mag er maximaal 4 per etmaal gebruiken.

Combinatie met L-Tyrosine

Uitstekend te combineren met L-Tyrosine voor een nog sneller herstel! Aanvullende informatie over L-Tryptofaan kan je vinden door hier te klikken

Kenmerken L-Tryptofaan:

  • Hoog gedoseerd!
  • Essentieel aminozuur
  • 500 mg
  • Top kwaliteit, zeer zuiver
  • Geschikt voor vegetariërs en veganisten
  • Neem L-Tryptofaan 1 uur voor het slapen gaan of vlak voor het slapen

Aanbevolen gebruik L-Tryptofaan:
Neem L-Tryptofaan in 1 uur voor het slapen gaan als inslapen het probleem is. Als doorslapen het probleem is: vlak voor het slapen.

Waarschuwing:
Sommige medicatie, vooral anti-depressiva en MAO-remmers, mogen niet tegelijk met L-Tryptofaan genomen worden.

Over L-Tryptofaan

Tryptofaan is een essentieel aminozuur dat vele functies in het menselijk lichaam vervult. Het is een van de essentiële aminozuren (eiwitten). Dit betekent dat je de stof normaal binnen moet krijgen via je voeding. L-Tryptofaan komt van nature dan ook voor in voeding.

Het komt onder andere voor in melkproducten, bananen, vlees, kalkoen, pinda’s en chocolade. Het is een bouwsteen van eiwitten en fungeert als voorloper van diverse stoffen. De hersenen gebruiken deze stof om er serotonine van te maken. Serotonine werkt kalmerend en werkt tegen stress en draagt bij aan een goede nachtrust.

Tryptofaan poeder

Serotonine is een voorloper van het hormoon melatonine dat belangrijk is voor het biologische ritme van het lichaam. Hoewel L-tryptofaan van nature voorkomt in voedingsstoffen, is het nu ook verkrijgbaar in capsules of als poeder bij Wapwinkel. Er zijn al verpakkingen van 30 capsules.

Bouwstof

L-tryptofaan is een bouwstof voor de neurotransmitter serotonine en het hormoon melatonine (ook alweer los verkrijgbaar). Wanneer l-tryptofaan het lichaam binnenkomt via de voeding, wordt het opgenomen in het bloed. Hierna bereikt het de hersenen en daar wordt het opgenomen vanuit het bloed. Daarna wordt het verspreid door de hersenen en neuronen nemen het molecuul op. Verschillende metabolische processen in elk neuron zorgen er dan voor dat l-tryptofaan wordt omgezet in melatonine.

5-HTP

Dit gaat als volgt: eerst wordt l-tryptofaan omgezet in 5-htp (ook als los product verkrijgbaar). 5-htp wordt op zijn beurt weer omgezet in serotonine. Dit wordt via een tussenstap (N-acetyl 5-HT) op zijn beurt weer gebruikt wordt om uiteindelijk het hormoon melatonine aan te maken.