Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Buitenwiet voorkweken, het begin

feb 5, 2019
Buitenwiet is nu het nog flink koud is buiten misschien niet het eerste waar je aan denkt. De plantjes kunnen volgens de overlevering pas na ijsheiligen buiten de grond in. Maar toch beginnen we traditiegetrouw in februari.

Ongetwijfeld is de bodem van je potje met de oogst van 2018 in zicht en ben je toe aan verse. En een goede voorbereiding voor buitenwiet is het halve werk. Eigenlijk loopt de kalender van een buiten- of guerillakweker van februari tot eind oktober. We lopen de maanden even met je door.

Februari

In de maand februari gaan we op ons gemak wietzaadjes uitzoeken of stekken snijden vanaf een moederplant en die opkweken onder kunstlicht.
Ook is het, mits er geen vorst in de grond zit, de tijd om de grond waarin de dames dit kweekseizoen komen te staan voor te bewerken.
Het beste is om de grond los te scheppen en deze te verrijken met mestkorrels en compost. Sommige kwekers voegen etensresten toe zoals vissenkoppen. Het is in elk geval belangrijk dat de wormen in de grond goed hun gang kunnen gaan.

Maart

De tijd gaat al een beetje dringen. Je kunt nog steeds wietzaadjes bestellen en deze binnen ontkiemen en ze op een klein potje aarde zetten zodra er wortels komen.
Ga je voor stekken, dan is maart echt de aangewezen maand om de stekken te snijden en wortel te laten schieten. En of het nu ontkiemde zaden zijn of stekken, hou er erg in dat de dagen nog kort zijn, dus gebruik kunstlicht (kan een spaarlamp zijn) om er voor te zorgen dat je kleine meisjes wat langer licht krijgen dan wat de natuur ze biedt in deze maand.
Kweken vanaf stek kan deze hele maand, ontkiemen doe je aan het einde van de maand.

April

Vanaf half april duren de dagen al weer langer dan 14 uur en dat is lang genoeg voor cannabisplanten om te blijven groeien en niet in bloei te schieten. Je hebt dus geen kunstlicht meer nodig.
Wietzaadjes kunnen nu ook gewoon in de vensterbank ontkiemd worden zonder extra licht.
Als je lef hebt, dan plaats je je eerst wietplanten in de tweede helft van deze maand naar buiten. Je loopt wel risico op beschadiging als er nog nachtvorst komt, maar dan kan je maatregelen tegen nemen. Over het algemeen is de vorst slechts dicht bij de grond, dus hou in het begin je planten op pot zodat je ze bij een koude nacht hoger kunt zetten.

Mei

Halverwege de maand mei is nachtvorst niet meer aan de orde dus de planten kunnen dan zonder risico naar buiten en de volle grond in.
Je kunt nu ook wietzaadjes ontkiemen in de volle grond en de plantjes laten staan.
Een perfect moment is de tweede helft van deze maand om te beginnen met autoflowers. Deze zullen het beste tot hun recht komen in de mooiste drie maanden van het jaar en halverwege augustus zullen ze klaar zijn om geoogst te worden.

Juni

In juni groeien de planten als kool en de eerste verschijnselen van bloei zijn al zichtbaar bij de autoflowers. De reguliere dames gaan nog niet in bloei, maar zullen in deze prachtige maand gigantisch in grootte toe gaan nemen en de basis voor een rijke oogst creëren.

Juli

Midden in deze mooie zomermaand tonen de dames hun eerste tekenen van bloemen en dit is ook het moment om de heren te herkennen en er tussenuit te halen.
Als je autoflowers hebt staan dan zie je inmiddels dikke vette toppen als alles goed gaat tot nog toe.
Om te voorkomen dat je straks te maken krijgt met toprot, adviseren we om in de laatste week van juni kunstmatig te gaan verduisteren om je dames al in bloei te zetten. Zorg ervoor dat je nacht 12 uur duurt om de bloei te forceren. Eenmaal goed in bloei kan je stoppen met kunstmatig verduisteren.

Augustus

In de tweede week van augustus kan je de schaar opzoeken als je autoflowers hebt, want die zijn dan klaar om geknipt te worden. Omdat het buiten nog lekker warm is, is het drogen ook een stuk fijner en de kans op toprot is erg klein.
De kunstmatige verduistering kan ook stoppen halverwege augustus, de nachten zijn van zichzelf al weer lang genoeg nu.
Helemaal aan het einde van de maand augustus duren de dagen minder dan 14 uur en de reguliere dames zullend daardoor in bloei gaan als je niet kunstmatig hebt verduisterd.

September

September kan qua weer wel een fijne maand zijn, maar eigenlijk is het voor wietkwekers een horror maand. Storm en regen liggen op de loer, net als koude en vochtige nachten. Zorg ervoor dat je planten na een regenbui goed worden uitgeschud en hou ze zo droog mogelijk. Ondersteun waar nodig takken met dikke toppen zodat de wind ze niet laat knakken.

Oktober

Het seizoen wordt afgesloten en de laatste dames worden geknipt als ze de herfst overleefd hebben. Trek de resterende wortels uit de grond en knip ze aan stukken en vermeng de geknipte wortels met de losse rulle grond. Als het allemaal goed is gegaan heb je weer een fijne voorraad aangelegd om de winter door te komen.