Burgemeesters rebelleren inzake wietproef

Proef legalisering wietteelt

De proef waarvan iedereen al weet dat het één groot drama gaat worden, proef legalisering wietteelt, krijgt weerstand vanuit alle hoeken. Nu scharen ook de burgemeesters zich achter de tegenstanders.

Niemand wil de proef, behalve Den Haag

Zoals bij zoveel zaken is het weer dezelfde langspeelplaat die wordt opgezet. Iedereen snapt dat de proef niks gaat worden, behalve de regering. De proef is gebaseerd op een poldermodel dat voortkwam uit een regeerakkoord.

Niet onder de huidige voorwaarden

Vlissingen, Rotterdam, Goes en nog een paar flinke gemeenten zeggen niet te willen meedoen aan de proef op basis van de nu bekende voorwaarden. Een voorwaarde is bijvoorbeeld dat buitenlanders geen wiet meer mogen kopen in de coffeeshops die meedoen. Maar ook is de gemeente verplicht dat als ze meedoen aan de proef, echt alle coffeeshops mee moeten doen. Zonder uitzondering.

Wanneer coffeeshops weigeren mee te doen, dan zal er gekozen moeten worden om óf de shop te sluiten, óf af te zien van de proef.

Van Toorenburg doet echt raar

De grootste mafklapper in Den Haag is deze week Madelaine van Toorenburg. Zij zegt bij 1vandaag dat het CDA (-4 zetels) dat “we al die ellende niet hadden gehad” als het CDA het er door had gekregen dat alle coffeeshops gesloten moesten worden. Deze kerkelijke partij verdient 0 zetels met hun achterlijke en middeleeuwse ideeën. Zij wil het plan koste wat kost doorzetten en wij snappen meteen waarom: het plan zal mislukken en zij zal de eerste zijn die roept: “zie je nou wel”

Scenario van de proef

Wanneer de proef in de huidige opzet doorgang zal vinden dan voorspellen wij een doemscenario. Of liever gezegd een horrorsecenario. Er komt meer criminaliteit, de meeste deelnemende coffeeshops gaan gegarandeerd failliet en de rest gaat na vier jaar alsnog failliet als de proef eindigt.

Bij de buren

Omdat er geen hasj te koop komt bij de deelnemende coffeeshop, zullen klanten er op een andere manier aan hun spul moeten komen. Dat kopen ze dan bij de buren in een gemeente die niet meedoet aan de proef. Die shops zullen floreren als nooit tevoren en de deelnemers aan de proef zien een substantiële omzetdaling.
Omdat de handel zich verplaatst naar de shops die niet deelnemen, zal er geen afname zijn van het illegale aanbod. Die zal vrijwel gelijk blijven.

De legale kwekers

Wie voornemens is om zich aan te melden als legale kweker voor de proef: NIET doen! Dit is waarom niet. Het kweken van cannabis lijkt wellicht makkelijk, maar het behoeft een zeer grote kennis van deze plant. Daarnaast behoeft het starten van een cannabis kwekerij een enorme investering, de vergunningen zijn peperduur en de regelgeving rondom het kweken, verpakken, administreren en het transport zijn des duivels. En als klap op de vuurpijl MOET je je kersverse bedrijfje aan het einde van de proef na vier jaar opdoeken, want er komt geen vervolg.

Leest Den Haag mee hier?

Joehoe, Den Haag, lezen jullie even mee? De burgemeesters willen niet, de consument wil niet, patiënten willen niet, toeristen willen niet, coffeeshophouders willen niet, Wapwinkel wil niet, maar jullie willen wel. Wat steekt daar nu toch achter?

Door Redactie

De redactie van dit blog speurt het internet af op zoek naar interessante nieuwtjes en wetenswaardigheden inzake (smart)drugs. Al het nieuws over headshops en smartshops, drugscrime, nieuwe ontwikkelingen en nieuwe producten op de markt. We volgen de nieuwste trends en brengen het nieuws met een grote knipoog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *