Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

San Pedro ceremonies

Kunnen cactussen ons echt helpen toegang te krijgen tot mystieke rijken en onmogelijke genezingen? Een heel bijzondere cactus uit de Andes zou wel eens kunnen bewijzen dat het mogelijk is.

Plantengeneeskunde

Dit concept wordt gedeeld door vele curanderos (geneesheren) en sjamanen over de hele wereld. In de meeste stamculturen zijn inheemse planten verweven met het weefsel van hun dagelijks leven. Planten worden gedurende het hele levensproces gebruikt – van conceptie tot dood, voor genezing en voor spirituele doeleinden. Er zijn zelfs bepaalde planten die ze beschouwen als “krachtcentrales” – planten met extra speciale vaardigheden voor genezing en het openen van spirituele portalen. 

Meesterleraren

Deze krachtcentrales worden vaak “meesterleraren” of “lerarenplanten” genoemd en worden beschouwd als spirituele genezers, evenals artsen van het vlees. Er zijn een aantal verschillende van zulke energiecentrales te vinden in heel Amerika. Een van die planten die de naam huachuma draagt, of tegenwoordig beter bekend staat als San Pedro, is afkomstig uit de Andes en de omliggende woestijngebieden van Peru.

“Voor elke menselijke ziekte bestaat er ergens in de wereld een plant die de remedie is.” 

Rudolf Steiner

Huachuma

Huachuma (Trichocereus/Echinopsis pachanoi), ook bekend als aguacolla, hahuacollay, pachanoi, achuma, andachuma of wachuma, is een sjamanistisch medicijn dat sommigen beschouwen als een van de grootste plantleraren. Het is afgeleid van de San Pedro-cactus en bestaat voornamelijk uit mescaline – een psychedelische alkaloïde die ook wordt aangetroffen in onder andere de peyote (een andere psychedelische cactus uit Noord-Amerika). 

Effecten van mescaline

De effecten van mescaline zijn beschreven als “empathogeen, (vergelijkbaar met MDMA) en mogelijk levensveranderend, en bevorderen radicale introspectie, genezing en een gevoel van verwondering en ontzag.”

Geschiedenis en oorsprong

Samen met tabak, ayahuasca en coca; huachuma is een van Peru’s meest heilige planten. Het gebruik van de San Pedro-cactus in Peru gaat meer dan 4.000 jaar terug in de geschiedenis. Er is archeologisch bewijs gevonden in een regio van Peru in de buurt van het Cordillera Blanca-gebergte – ooit de thuisbasis van de Chavin cultuur – dat het langdurige gebruik van huachuma in die regio aantoont. De Chavin waren de allereerste ontwikkelde Peruaanse beschaving en hadden grote invloed op alle beschavingen van die regio, inclusief de Inca’s.

Huachumero

Dit bewijs is te zien op een steengravure die een “huachumero” (een sjamaan die met huachuma werkt) afbeeldt die een San Pedro-cactus vasthoudt. Volgens archeologen dateert het snijwerk uit 1.500 voor Christus, mogelijk zelfs eerder. De Chavin cultuur creëerde veel heilige ontwerpen van figuren die de San Pedro-cactus vasthielden – waardoor het het oudste geregistreerde psychedelische medicijn is. Tegenwoordig strekt het gebruik van huachuma zich uit tot in het noorden van Chili, Bolivia en Ecuador, waar veel curanderos nog steeds de oorspronkelijke Chavín-tradities beoefenen. Delen van deze tradities zijn overgenomen door Westerse organisatoren van San Pedro ceremonies.

Chimú cultuur

Een ander beeld, van een vrouw met een uilengezicht die een cactus vasthoudt, geëtst op een keramische pot uit de Chimú-cultuur, dateert uit 1200 na Christus. Volgens inheemse overtuigingen is de uil een beschermgeest en bewaker van kruidkundigen en sjamanen. De afgebeelde vrouw is hoogstwaarschijnlijk een curandera (genezer) en huachumera.

Onderdrukking van huachuma

Toen de rooms-katholieke autoriteiten Zuid-Amerika claimden tijdens de Spaanse invasie, probeerden ze het gebruik van huachuma door de inheemse bevolking te onderdrukken. Deze inspanning zorgde er alleen maar voor dat de oorspronkelijke bewoners hun ceremonies geheim hielden – misschien een reden voor de gebruikelijke middernachtelijke starttijd voor huachumaceremonies. Nadat de Spaanse bezetting plaatsvond, werd Huachuma ook “San Pedro” (Sint-Peter) genoemd – de christelijke heilige die “de sleutels tot de hemel bezit”. Er is gezegd dat het gebruik van San Pedro de gebruiker kan helpen de hemel te bereiken terwijl hij nog op aarde is. Heel religieus dus vooral.

Genezing

In Peru, Bolivia en Ecuador zijn er nog steeds huachumero’s die huachuma-ceremonies leiden om dezelfde redenen als hun voorouders: voor gebed, contact met de natuur, toegang tot de spirituele wereld, bewustzijnsverruiming en genezing op fysiek, emotioneel en spiritueel niveau. Deze ceremonies hebben dus vrijwel geen religieuze betekenis.

Spirituele ervaringen

Mensen die hebben deelgenomen aan huachuma-ceremonies hebben gemeld dat ze zich geïnspireerd voelen, een spirituele of uittredingservaring hebben, meer creativiteit, een hartopening ervaren, genezing van trauma (veel voorkomend!), vrijheid van depressie, PTSS, stemmingsstoornissen, angst, chronische pijn en verslavingen. 

Er zijn zelfs claims van “wondergenezingen” met het gebruik van huachuma – plotselinge genezing van chronische problemen, kanker, onvruchtbaarheid en meer. Dit zijn echter geheel niet onderbouwde claims en ze berusten niet op basis van enig medisch onderbouwd onderzoek.

Niet onderbouwde medische claims

Medisch onderzoek

Medisch onderzoek naar San Pedro heeft aangetoond dat het hoge bloeddruk kan verlagen, het risico op hartaandoeningen kan verminderen, ontstekingsremmende eigenschappen heeft en hypertensie, angst en zenuwaandoeningen kan behandelen.

Antimicrobiële eigenschappen

De San Pedro-cactus heeft krachtige antimicrobiële eigenschappen, die de groei van meer dan een dozijn stammen van penicilline-resistente bacteriën, waaronder Staphylococcus, kunnen voorkomen.

Ceremonie

Er wordt gezegd dat het doel van de huachumero of huachumera is om de deelnemer tijdens de ceremonie te laten ‘bloeien’ – wat betekent dat je onderbewustzijn ‘opent als een bloem’, net zoals de nachtbloeiende San Pedro-cactus.

San Pedro op lengte

Poeder of thee

Huachuma wordt meestal ingenomen als gedroogd poeder of als thee gemaakt van de krachtigste delen van de cactus. Sommige huachumero’s serveren het graag nadat ze het gedroogde cactuspoeder enkele uren of een nacht in citroensap en water hebben geweekt. 
Het kan tussen de 40 en 90 minuten duren voordat de effecten beginnen en duren meestal 12-14 uur. Een klassieke huachuma ceremonie vindt ’s nachts plaats, vaak pas om middernacht. Sommige gebruikers kunnen misselijkheid of spijsverteringsproblemen ervaren. 

Lange kooktijd

Er wordt gezegd dat als een thee wordt gemaakt door de cactus ongeveer 20 tot 30 uur te koken, er weinig of in elk geval verminderde misselijkheid zal zijn. Traditioneel zullen gebruikers zich voorbereiden op de ceremonie met reiniging en vasten in de dagen ervoor.

Potentie

Afhankelijk van de potentie van het middel, kan huachuma visioenen en droomachtige toestanden produceren. Het is tijdens deze ervaringen dat veel gebruikers waardevolle lessen, begeleiding, duidelijkheid, doorbraken, genezing en bewustzijn van hun goddelijkheid hebben ontvangen. 
Mensen die ceremonies bijwonen, hebben gemeld dat ze hun spirituele gidsen, voorouders en buitenaardse wezens hebben ontmoet die hen op de een of andere manier hebben geholpen. Veel gebruikers zullen gelukzalige toestanden, verhoogde zintuigen, golven van emoties en een gevoel van verbondenheid met al het leven ervaren. Een juiste begeleiding van een ervaren sjamaan of huachumero is van groot belang voor de beleving van de ceremonie.

Etnobotanist

De etnobotanist, Richard Evans Schultes, schreef over San Pedro in het boek Plants of the Gods dat het “altijd in overeenstemming is met de krachten van dieren en wezens die bovennatuurlijke krachten hebben… Deelnemers (in ceremonies) worden ‘bevrijd van materie’ en deel te nemen aan een vlucht door kosmische gebieden … getransporteerd door tijd en afstand op een snelle en veilige manier”. 

Hij citeert een Andes-sjamaan die enkele van de effecten van de plant beschrijft: “Eerst, een dromerige toestand … dan grote visioenen, een opruiming van alle vermogens … en dan onthechting, een soort visuele kracht inclusief het zesde zintuig, het telepathische staat van het doorgeven van zichzelf door tijd en materie, als een verwijdering van gedachten naar een verre dimensie”.

Opa medicijn

Huachuma wordt een “opa medicijn” genoemd en wordt vaak abuelo genoemd, wat opa betekent in het Spaans, vanwege de wijsheid en lessen die toegankelijk zijn tijdens een ervaring met dit voorouderlijk medicijn.

Wat zegt de wet

Hoewel het legaal is om de plant voor sierdoeleinden te kweken, is het In Nederland fabriceren, verhandelen en in bezit hebben van de werkzame stof mescaline verboden. Het produceren van cactussap ten behoeve van ceremonies is dus officieel niet toegestaan.

Traditionele ceremonies

Voor iedereen die een traditionele en legale ceremoniële ervaring wenst voor hun reis met huachuma, is het het beste om de bron te bezoeken – Peru, Bolivia of Ecuador. Het is legaal in deze landen en er zijn geen meldingen van “problematisch gebruik” van de stof. Er is dus geen kans op een lichamelijke verslaving.

Sjamaan of Huachumero’s opgelet

Steeds meer ceremonie organisatoren vinden de weg naar ons. Hoewel we bekend zijn met het feit dat er vanuit Zuid Amerikaanse landen gedroogde San Pedro’s verzonden worden, snappen we toch dat het eenvoudiger is om de complete levende planten vers te verhandelen. Op die manier blijft het leven en de daarmee gepaard gaande innerlijke energie langer in stand. Als je dus ceremonies organiseert dan kunnen wij direct en snel San Pedro’s leveren tegen zeer concurrerende prijzen.
Als je vanaf drie exemplaren bestelt en de code SJAMAAN gebruikt tijdens het bestelproces dan ontvang je van ons een extra korting van 10% op reguliere prijs. En we leveren meteen!

Lange San Pedro’s