Campagne: rijden is drugs vermijden

Drugsgebruik in het verkeer leidt nog te vaak tot verkeersongelukken. De komende periode starten politie, de gemeente Gorinchem en Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid (ROV) Zuid-Holland) de campagne Rijden is drugs vermijden. De campagne start in de gemeente Gorinchem, maar betrokken partijen hopen dat deze campagne regionaal en zelfs landelijk wordt ingezet.

In je bloed

Wist je dat drugs maar liefst 24 uur of langer in je bloed blijft zitten? Wist je dat de kans op een ongeluk 10 tot 20 keer zo groot is na het gebruik van cocaïne of amfetamine? Dit is een greep uit de feiten waarmee de campagne de verkeersdeelnemers wil wijzen op de gevaren van het gebruik van drugs in het verkeer. Het is verboden om onder invloed van (soft) drugs aan het verkeer deel te nemen. Onderdeel van de campagne is een drugscontrole. Naast een flyer krijgen verkeersdeelnemers een speciaal ontworpen Bewust Nuchter (BN) sleutelhanger.

Campagne Bewust Nuchter

Wat begon als een schoolopdracht voor agenten in opleiding Bernd en Santina eindigt in een lokale campagne. Bernd: “Tijdens mijn werk bij politie Gorinchem schrok ik van de hoeveelheid verkeersongevallen waarbij drugs een rol speelt. Santina en ik besloten dit uit te zoeken voor een schoolopdracht. Vanuit de gemeente Gorinchem werd dit serieus opgepakt. Echt supergaaf om te zien, zeker ook met een officiële Bewust Nuchter sleutelhanger erbij. Het zou mooi zijn als deze campagne verder wordt opgepakt dan alleen in Gorinchem. Want dit is natuurlijk in heel Nederland een actueel probleem.”

Controle door de politie

Rijden is drugs mijden

Volgens Menno Droogendijk, adviseur openbare orde en veiligheid bij de gemeente Gorinchem zie je drugsgebruik in het verkeer vooral onder jongeren. “Met alcohol zijn ze wel wat voorzichtiger. Maar na twee jointjes stappen ze gerust op de scooter of in een auto achter het stuur. Ik was daarom meteen enthousiast dat Bernd en Santina dit als schoolopdracht wilden oppakken en heb ze gekoppeld aan de betrokken partijen. De gemeente Gorinchem is ambassadeur van Maak een punt van nul. Deze campagne draagt bijaan de bewustwording van verkeersdeelnemers. Want rijden is drugs mijden. En niet alleen in Gorinchem.”

De politie, het Openbaar Ministerie (OM) en het CBR, pakken drugsgebruik in het verkeer landelijk stevig aan. De komende periode wordt er extra veel gecontroleerd in Gorinchem en de omgeving.

Bron en afbeeldingen: politie.nl

Redactie

De redactie van dit blog speurt het internet af op zoek naar interessante nieuwtjes en wetenswaardigheden inzake (smart)drugs. Al het nieuws over headshops en smartshops, drugscrime, nieuwe ontwikkelingen en nieuwe producten op de markt. We volgen de nieuwste trends en brengen het nieuws met een grote knipoog.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *