Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Cijfers van de politie; wat zeggen ze

DoorRedactie

jan 29, 2020 , ,
Politieagent

Er werden in het afgelopen jaar 15 drugslabs aangetroffen. In 2018 waren dat er 12. Ook het aantal opslaglocaties steeg, dit ging van 19 naar 24. Er werden in 2019 minder drugsdumpingen geconstateerd. Er waren er 48, een jaar eerder waren dat er nog 56.

Verklaring van politie

De verklaring daarvoor is dat het technische proces in drugslabs er tegenwoordig wat anders uitziet, waardoor minder afval ontstaat. Daarnaast wordt naar schatting tweederde deel van het drugsafval op onzichtbare wijze geloosd.
Redactie: het is natuurlijk ook goed mogelijk dat het aantal ontdekte labs daalde omdat criminelen voorzichtiger zijn geworden, of juist slimmer. En als dumpen onzichtbaar kan, dan zal geen bezitter van een drugslab risico nemen door het zichtbaar te doen.

Wietkwekerijen

Ook het aantal wietkwekerijen dat werd ontmanteld liep terug van 424 in 2018 naar 365 in 2019. Een reden hiervoor kan zijn dat de bestuurlijke aanpak streng is bij het aantreffen van een wietkwekerij. Zo worden panden (tijdelijk) gesloten, huurcontracten soms opgezegd en wordt genoten financieel voordeel ontnomen.
Redactie: steeds vaker zien we berichten van wietkwekerijen die in kelders worden aangetroffen. En het is eerder regel dan uitzondering dat de ontdekking van dergelijke wietkwekerijen gebeurt nadat de politie een anonieme tip heeft gekregen. Ondergrondse plantages zijn zeer moeilijk traceerbaar, zeker als ze zich onder goed lopende bedrijven bevinden.

Manipulatie

Helaas is het tot slot nog zo dat de politie maar al te graag schermt met dalende misdaadcijfers, terwijl dit niet altijd conform de werkelijkheid is.

Redactie

De redactie van dit blog speurt het internet af op zoek naar interessante nieuwtjes en wetenswaardigheden inzake (smart)drugs. Al het nieuws over headshops en smartshops, drugscrime, nieuwe ontwikkelingen en nieuwe producten op de markt. We volgen de nieuwste trends en brengen het nieuws met een grote knipoog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *