Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Column: 2019 wordt het jaar van de jagers

jan 1, 2019

De beste wensen allemaal. Het feit dat ik mijn column vandaag schrijf betekent dat de meeste vingers er nog aan zitten. In mijn geval zelfs allemaal. En als je dit kunt lezen dan zijn je ogen niet geslachtofferd door een buurman die zijn lawinepijlen afschoot vanuit een bierflesje. Mooi toch.

Ook heb ik de poging van de alcohol om mijn nieuwjaarsdag te vergallen afgeslagen en in nieuwjaarsduiken heb ik vanaf het begin al niet geloofd. We zijn beland in 2019. En reken erop dat dat een bijzonder jaar gaat worden.

Proef legalisering

In 2019 zal er openlijk gedebatteerd worden over de voornomen proef legalisering wietteelt. En ik voorspel je niet veel goeds. De overheid is namelijk halsstarrig en gaat volledig blind op meningen en rapporten van ter zake ondeskundigen. Aan de andere kant van de lijn staan de professionals zoals coffeeshophouders, de kwekers en de gebruikers. En splits ik graag even op.

De coffeeshophouders

Deze groep ziet met angst en beven het experiment tegemoet. Als je shop zich namelijk in een gemeente bevindt die mee doet aan de proef, dan ben je de sjaak. Verplicht meedoen of een uitkering aanvragen. Dat zijn de twee opties want anders kunnen ze in Den Haag de proef niet goed monitoren zeggen ze. En ieder zichzelf respecterende coffeeshop baas weet dat tien soorten met wellicht wat neder hasj de lading niet gaat dekken. De klanten zoeken een shop in een dorp verderop en daar zit je dan met je mooie speciaal met waarschuwingen verpakte en door een beveiligd transport bedrijf geleverde legale peperdure wiet.

De kwekers

Er zijn straks, mocht de proef doorgaan, twee verschillende soorten kwekers.
Laten we beginnen met de legale. Vrij van een strafblad, dus waarschijnlijk vrijwel geen ervaring met wiet kweken. En hoogstwaarschijnlijk al helemaal niet met wiet kweken op grote schaal. Maar goed, kweken kan je leren dus daar nog even het voordeel van de twijfel.

Vervelender is de tonnen kostende investering (kassen, installaties, verpakkingsmachines, vergunningen, leges en ga zo maar door. Deze investering is lastig in vier jaar terug te verdienen en banken doen natuurlijk al helemaal niet mee bij een risico onderneming. En na vier jaar eindigt de proef willens en wetens, dus vanaf die tijd ben je als goedbedoelde legale wietkweker gewoon weer werkeloos.

Illegale kwekers hebben twee opties:
Optie 1: De illegale kweker krijgt van de roverheid een sabbatical van vier jaar. Die kweekt nu nog even in het groot en zet alles tijdens de vier jaar durende proef legalisering wietteelt op een laag pitje. Als hij niet uitwijkt naar een ander dorp althans. En na de vier jaar pauze pakt hij gewoon de draad weer op waar hij gebleven was.
Optie 2: De illegale kweker krijgt van de roverheid een unieke gelegenheid om een poosje serieus geld te maken. Want de ‘verkoren’ shops die (moeten) meedoen aan de proef mogen niet meer kopen van een illegale kweker. Die shops vallen dus af als klant. Maar dat heeft wel tot gevolg dat de omzet in de shops die niet meedoen zal gaan stijgen, net zoals de prijzen. Bingo voor de illegale kweker die doorgaat gedurende de vijf jaar proef.

De gebruikers

Wiet gebruikers verliezen op alle fronten in de proef legalisering wietteelt. Op de eerste plek verliezen ze als ze per ongeluk in een gemeente wonen waar de proef gaat plaatsvinden. Ze worden dan opgezadeld met een zeer beperkte keuze aan wietsoortjes, de prijs van legaal gekweekte wiet is zeker duurder en een goed stukje Marok of Libanon is er niet meer te krijgen. De gebruiker zal dus verder moeten reizen om zijn waar in te slaan.
En op de tweede plek verliest ook de gebruiker, recreatief of medicinaal, omdat de proef niet voorziet in thuis legaal wat plantjes kweken voor eigen gebruik. De razzia’s zullen eerder toe- dan afnemen waardoor de pakkans alsmaar groter wordt.

Er komt meer geld

Grapperhaus blijft maar graaien uit de staatsruif. Honderd miljoen extra voor de bestrijding van drugs is hem weer toegezegd. En dat zal er toe leiden dat de jacht op drugs geïntensiveerd zal worden.

Meer criminaliteit

Die jacht zorgt voor een zenuwachtig crimineel milieu waardoor er meer criminaliteit zal ontstaan en Grapperhaus weer roept dat het echt niet zo door kan gaan en er weer meer geld moet komen om het te bestrijden.

De gebruiker betaalt

Intussen loopt de prijs voor een grammetje wiet, een lijntje coke of een XTC pilletje alsmaar op. Dus ook de eindgebruiker is de sjaak van dit beleid. En al betaal je als gebruiker niet direct meer voor je dope, indirect doe je dat dan wel weer omdat Grapperhaus en zijn roversbende immers ook uit belastinggeld worden betaald.

Leuke dingen

Toch gaan er ook leuke dingen gebeuren in 2019. Het is echt niet alleen kommer en kwel.
De designers komen ongetwijfeld met mooie en spannende varianten van hun waar uit het laboratorium. Maar ook in de wereld van wietkwekers staan ze niet stil en weten uit betrouwbare bron dat er een paar mooie en nieuwe kruisingen aanstaande zijn. Bovendien floreert de wietteelt op de Spaanse berghellingen als nooit tevoren waardoor het aanbod groter zal zijn dan ooit en dat heeft natuurlijk zijn weerslag op de prijzen in de coffeeshops.

Albanese wiet

En ook in goede oude Albanië kweken ze zich helemaal de moeder. En waar dat vroeger alleen in de zomermaanden plaatsvond, dat is ook zó 2018. In 2019 kweken ze in dat land ook volop in grote kassen binnen onder mooie dikke lampen zodat ook uit dat land het aanbod zal stijgen.

Al met al wordt ook 2019 weer een jaar om naar uit te zien, net zoals 2018, 2017 en 2016 dat overigens waren.

Buiten dit alles om hoop ik vooral dat jullie het komende jaar in gezondheid mogen voltooien.

Bassie.