Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Column: Hoe lang gaan we nog verbieden

sep 29, 2021
No drugs

De verbodscultuur lijkt met de politiek uit een stuk gegoten. Steeds meer zaken worden verboden in de strijd tegen drugs. Want de politiek is in de veronderstelling dat je moet strijden tegen drugs. En wat helpt het verbieden?

Verbieden

Het verbod op growshops, het verbod op het kweken van een cannabisplant, het verbod op de levering van bepaald stoffen om drugs te kunnen versnijden, het verbod op contant geld in grotere hoeveelheden, het verbod op de verkoop van papier om envelopjes van te kunnen vouwen, het verbod op de afname van veel elektriciteit, het verbod op designerdrugs, uren kunnen we alles opnoemen wat is verboden.

Wat helpt het

Als burgers iets willen bezitten of gebruiken en ze willen het echt, dan geven ze er niet om of het verboden is. Sterker nog, juist een verboden item kan het zo spannend maken dat de begeerte groter wordt. En als iemand iets graag wil en het is verboden, dan is de bereidheid om er iets meer voor te betalen er ook. Daarnaast zal de aanbieder een bepaald risico moeten nemen en de handel moeten beschermen, of zijn er juist andere aanbieders die het ze moeilijk maken. Maar verboden of niet, dat maakt niet uit.

Achterhaald

Inmiddels is het tot de complete Nederlandse bevolking al doorgedrongen, maar de politiek zingt keihard ‘lalalala’ terwijl ze met vingers in beid oren staan als er tegen ze gesproken wordt. Waar hebben we het over, over de schadelijkheid. Het is vet achterhaald dat stoffen zoals THC en MDMA schadelijk zouden zijn voor het menselijk lichaam. Van de eerste is ook voldoende bewijs dat het een genezende werking kent, daar weet de overheid via de kweek bij Bedrocan alles van.

Harde aanpak

Wij geloven niet in een nog hardere aanpak. Een nog hardere aanpak resulteert in een nog hardere criminaliteit. Een hardere aanpak resulteer in nog meer criminaliteit. Een nog hardere aanpak resulteert in slechtere kwaliteit. Een nog hardere aanpak resulteert in hogere straatprijzen. En een nog hardere aanpak vereist nog meer geld voor nog meer personeel. En al tientallen jaren blijkt bovendien dat een nog hardere aanpak de plank volledig misslaat want de criminaliteit rondom drugs groeit alleen maar, de verkrijgbaarheid is gegroeid en zelfs de consumptie groeit.

Verstoppen achter legaliseren

Je kunt geen talkshow bekijken of een krantenartikel lezen waar de drugsbestrijders aan het woord komen waarin ze gruwelen van het woord legalisatie. ‘Illegaal’ is het woord dat ze met de paplepel is ingegoten, net zoals ‘gevaarlijk’. Vervolgens verstoppen ze zich dan achter het feit dat Nederland een Walhalla zou worden als bepaalde drugs hier gelegaliseerd zou worden. Volslagen onzin natuurlijk. Als we een Corona pas moeten om te kunnen vliegen is dat ding binnen een maand opgetuigd.

Legaliseren zal niet resulteren in meer gebruik, dat is wetenschappelijk aangetoond

Luisteren

In haar proefschrift laat Bruijn zien hoe overheden naar andere oplossingen zoeken. Sommige landen, waaronder Canada, zijn gebruik, bezit, verkoop en productie van bepaalde drugs gaan legaliseren. In Nederland is er al tientallen jaren een gedoogbeleid voor de verkoop van cannabis vanuit coffeeshops en start de overheid een proef met gereguleerde cannabisteelt.

We lezen over Michelle Bruijn, docent en promovenda aan de Rijksuniversiteit Groningen die een onderzoek deed: “De VN-drugsverdragen blijken daarbij niet langer een hindernis”, zegt Bruijn in een interview in het Dagblad van het Noorden. “Die verbieden namelijk de legalisering van cannabis.” Op dit beleid is weliswaar internationale kritiek, maar van daadwerkelijke repercussies is geen sprake. De huidige ontwikkelingen laten zien dat zowel de Nederlandse als de Canadese regering de internationale verdragen eenvoudig aan de kant zet, aldus Bruijn.

Afkicken van de oorlog

‘Het is tijd om niet langer het loutere bestaan van sommige drugs te bevechten als moderne Don Quichots’, schrijft Jago Kosolosky in zijn voorwoord van de zomereditie van MO*. ‘In plaats van voor de “war on drugs” moet er geld vrijgemaakt worden voor andere zaken.’, zo stelt Jago Kosolosky op Mo.be.

Amerika voorspelt

Het keiharde beleid in deze volslagen zinloze, maar ook vooral kansloze oorlog tegen drugs wordt al langer in Amerika gevoerd dan dat het geval was in Europa. Nog strenger straffen, nog meer strijders inzetten en nog meer geld opmaken. Nou, we zien waar het toe lijdt daar aan de overkant van de oceaan: overvolle gevangenissen, nog meer criminaliteit, nog meer drugsgebruik en nog meer verslaafden. En toch blijft justitie keihard met haar vingers in de oren ‘lalalala’ zingen, want ze betalen tenslotte wel die vakantie in Zuid Frankrijk en maandelijks de hypotheek van het salaris dat ze verdienen dankzij de illegale drugs.

Zooitje

Dat ongeregelde zooitje in Den Haag is nog niet eens capabel om zich zelf aan de regels te houden (hoi Grapperhaus) of om een fatsoenlijk kabinet te vormen zodat het land op een juiste manier bestuurd kan worden. Maar ze beslissen in diezelfde stad wel dat er vele honderden miljoenen beschikbaar komen in de strijd waarvan ze weten dat ze hem nooit kunnen winnen. Het land is ten dode opgeschreven.