Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Column “roerige tijden”

nov 30, 2018

Terrorclown Bassie schrijft voor Wapwinkel een column. Rechtstreeks uit de scene met woorden die er niet om liegen. Wat Bassie schrijft, schrijft hij uit eigen naam en niet uit naam van Wapwinkel.

Roerige tijden

Kolere wat een tijd leven we in. Terwijl de hele wereld inmiddels – soms schoorvoetend – toegeeft dat een cannabisplant eigenlijk niet zoveel kwaad kan en zelfs heel veel patiënten een draagbaar leven bezorgt, Nederland blijft spastisch reageren.
Ik las deze week dat er 16.000 zaken blijven liggen bij onze politie. Zaken waarbij zelf soms de dader bekend is. De reden die wordt aangevoerd is een tekort aan blauwe petten. En dat klopt. Ik weet niet of je wel eens bij een inval bent geweest bij een wietkwekerij, maar dan zie je meer blauwe petten dan je in tien smurfen dorpen tegenkomt.
Hele hordes agenten hebben het druk met een debiele heksenjacht tegen een plant en hoe harder ze jagen, des te meer kwekers staan er op lijkt het wel. Intussen stijgt de wiet in de coffeeshop dus dat is goed nieuws voor aankomende kwekers. Wiet kweken is booming business.
De schuldige? De Nederlandse overheid die cannabis kweken strafbaar stelt en niet legaliseert.

Maar ook xtc pillen

En de jacht op de nummer twee na bier uit de horeca, een xtc pil, gaat ook onverminderd verder. Een pilletje waar je geen hersentumor van krijgt, waaraan je niet verslaafd kunt raken, waar je niet agressief van wordt en waarmee je niemand kwaad doet. En toch krijg jij van de politietop de schuld, want indirect draag je bij aan de criminaliteit rondom de synthetische drugs als je xtc gebruikt.
Dat is natuurlijk de rollen omdraaien. Want dan moet je ook Heineken de schuld gaan geven van alle vechtpartijen in de kroegen onder mensen met een slok teveel op. Of de Nuon aanspreken op het feit dat met hun elektriciteit wiet gekweekt wordt. En de autofabrikant die een auto maakt die veel te hard kan rijden.
De schuldige? De Nederlandse overheid die een volstrekt onschuldig pilletje strafbaar stelt en niet legaliseert.

De growshops zijn ook de haas

Als eigenaar van een Gamma filiaal, of van een Overvecht Tuincentrum, denk je er geen seconde aan dat op een ochtend om zes uur de deur van je winkel wordt in-geramd en er een arrestatieteam met getrokken wapens naar binnen dendert. Terwijl van al je medewerkers plat op de grond liggend de handen met een tiewrap worden samengebonden, rossen de rechercheurs door je administratie. En een uur later komen vrachtwagens je voorraad inladen zonder af te rekenen.
Dat gebeurt bij de vaderlandse Growshops. Winkels die precies hetzelfde verkopen als een tuincentrum of bouwmarkt. Maar als er in de verste verte het vermoeden is dat een growshop wietkwekerijen faciliteert, dan worden ze afgeslacht.
En is er na decennia jagen op diezelfde growshops één kwekerij minder in Nederland? Daalt het aantal wietkwekerijen of zitten de coffeeshops chronisch zonder wiet?
De schuldige? De Nederlandse overheid die aan paniek voetbal doet tegen beter weten in en die te laf is om wietteelt te legaliseren.

Cocaïne transporten

Wie de nieuwsberichten leest over onderschepte cocaïne transporten, die begrijpt het misschien al. De aantallen worden groter. Dat kan natuurlijk betekenen dat de vraag groter is, maar het kan ook dat de transporteurs rekening houden met een bepaalde vangst door justitie. En om die te compenseren worden er wellicht alleen nog maar grote partijen verzonden vanuit Zuid Amerika.

De halve Mocro maffia zit inmiddels achter slot en grendel, maar behalve dat er (momenteel) wat minder mensen worden afgeknald met een AK-47 is er niets veranderd.
Vraag maar eens op een feestje of in de kroeg waar je een lijntje kunt scoren en binnen tien minuten ben je eigenaar van een telefoonnummer van de lokale enveloppen bezorger.
Alle inzet ten spijt, er wordt geen lijntje minder gesnoven, geen gram minder verhandeld. Een niet te stoppen oorlog is er ontketend tientallen jaren geleden en diezelfde oorlog zal onverminderd doorgaan.

Portugal als voorbeeld

De Portugezen kampten zo’n 15 jaar geleden met één van de grootste heroïneproblemen van Europa. Een ongekend hoog percentage van 0,7 procent van de Portugese volwassen had destijds minstens één keer heroïne gebruikt. En dit had een vervelend gevolg; jaarlijks nam het aantal hiv-patiënten bijvoorbeeld met 3.000 gevallen toe. Maar in plaats van een Hollandse aanpak, koos Portugal in 2001 voor een andere weg. Het doel was niet langer om de verslaafden op te pakken en te straffen, maar om ze terug de maatschappij in te brengen. Het op zak hebben van kleine hoeveelheden drugs werd niet langer stafbaar gesteld; hetgeen overigens niet wil zeggen dat drugsbezit legaal was.

In de praktijk zit het in Portugal zo. Als een verslaafde gepakt wordt, bijvoorbeeld, met een kleine hoeveelheid heroïne komt hij voor een jury te staan. Deze jury bestaat uit een advocaat, een sociaal werker of psycholoog, en een arts. Zij worden geacht een behandeling voor de beklaagde voor te stellen, hem een (kleine) boete te geven of simpelweg niets te doen. Op deze manier krijgt de verslaafde dus een kans om zijn leven te beteren zonder in een sociaal isolement te geraken in de gevangenis – waar drugs overigens ook voorradig zijn. Dealers worden uiteraard wel nog steeds aangepakt.

Drugsverslaving wordt in Portugal gezien als een medisch probleem, en niet als een crimineel vergrijp. En het beleid lijken zijn vruchten te hebben afgeworpen. Het aantal hiv-infecties en drugsgerelateerde sterfgevallen namen af en het drugsgebruik in Portugal zit nu onder het Europese gemiddelde. Het zal moeten blijken of dit beleid ooit een kans van slagen heeft in het Verenigd Koninkrijk, of hier bij ons.

Laat het los

Ik hoop oprecht dat er ooit een tijd van bezinning komt en de overheid het allemaal met rust laat. Wiet lekker zelf kweken, of in grote kassen, een xtc pil bij een erkende verkoper halen als je er zin in hebt. En een lijntje cocaïne als je dat in je eigen lichaam wilt stoppen.
Dan kan het aantal medewerkers bij justitie gehalveerd worden en de rest zich bezighouden met zedenzaken en rovende Roemeense bendes. De belastinginkomsten zullen stijgen tot een niveau waar ze in een oliestaat jaloers op zijn en daarmee kunnen we mensen op hun 55e met pensioen sturen, de zorg voor iedereen gratis maken en het onderwijs weer een boost geven.

Ik ga een lijntje pakken, dan even een jonko bouwen en dan even een pilletje scoren bij de lokale dealer want die had nieuwe en die schijnen kei sterk te zijn.

Prettig weekend en gebruik verstandig.
Bassie (de broer van Jarno de Verschrikkelijke)