Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

D66 is voorstander van drugs in manifest

jan 20, 2020
harddrugs legaal

Uit de hoge hoed van D66 komt weer eens een konijn waarvan je over een week al niets meer hoort waarschijnlijk. D66 wil namelijk dat de overheid de regulering onderzoekt van nu nog verboden drugs als xtc, paddo’s, cocaïne en GHB.

Manifest

Dat schrijft de partij met mede-initatiefnemers Jellinek en drugsonderzoeker Ton Nabben. Het manifest is ondertekend door tientallen experts uit de verslavingswereld, advocaten, wetenschappers, BN’ers en (oud)-politici van VVD, PvdA, SP en GroenLinks.

Regulieren, niet vrijgeven

Vera Bergkamp (D66, bevrijdster van Johan van Laarhoven) benadrukt dat reguleren van de drugsmarkt niet hetzelfde is als vrijgeven. “Je zou per type drugs voorwaarden kunnen stellen. Dit is een zaak van lange adem, er zijn geen snelle oplossingen en criminaliteit moet je aanpakken. We kunnen leren van de ervaringen met de wietproef, die nu in gang is gezet. Maar onze belangrijkste oproep is deze: durf er überhaupt over na te denken. Daarvoor is breed draagvlak.” We helpen het Vera mee hopen, oprecht.

Rest van de wereld

Reguleren is een belangrijke stap, maar de overheid zal veel weerstand krijgen vanuit andere landen. Wanneer drugs in Nederland legaal verkrijgbaar is, dan zal dat bezoekers uit andere landen uitnodigen Nederland te bezoeken. Dat gebeurt ook op grote schaal met cannabis. Fransen en Belgen komen maar wat graag naar Nederland voor een paar gram wiet.

Omslag

Toch geeft het hoop dat er in de politiek een beetje wordt nagedacht. Op de manier waarop nu angstvallig wordt geageerd op drugs, kan het niet langer. Als een wilde slaat justitie om zich heen zonder het gewenste resultaat te bereiken. Het lijkt wel of ze tegen de stroom in zwemmen. Het manifest is een opening naar een zeer lange weg die moet leiden tot volledige legalisering. Maar dat maakt de huidige generatie niet meer mee, die moeten financieel bloeden voor de oorlog tegen drugs.