Legalisering van harddrugs

Vandaag is D66 met een manifest gekomen en de partij kwam gelijktijdig met de slecht gekozen hashtag #ikmaakmedruk op Twitter. En in dit afvoerputje van het internet krijgt het plan nogal wat kritiek die we graag weerleggen.

Andere drugs

Alcohol, tabak en medicijnen zijn natuurlijk ook drugs, al worden ze zo niet genoemd. Het is maatschappelijk geaccepteerd dat mensen zich een leverprobleem drinken, alleen is de kastelein geen vervolgbare crimineel. En als een arts je vol stopt met antidepressiva of met Ritalin, dan is er geen rechter die aan vervolging denkt.

Het begin

Laten we als voorbeeld eens cocaïne nemen. Tot 1975 hadden we in Nederland een fabriek die cocaïne produceerde; als medicijn. Omdat het echter ook als genotsmiddel werd gebruikt werd het op de opium 1 lijst geplaatst. En als iets leuk en/of lekker is, maar verboden, dan zijn er altijd mensen die het alsnog illegaal aan gaan bieden of produceren. En de strafbaarheid werkt de criminaliteit in handen, zodat de vicieuze cirkel van start kan gaan. Hoe harder justitie jaagt, des te interessanter wordt het voor criminelen.

MDMA

Ook de werkzame stof in XTC, MDMA – waarvan inmiddels is aangetoond dat het niet slecht voor je is – werd op de opiumlijst 1 geplaatst. Eigenlijk met de reden omdat niemand wist wat de stof op lange termijn voor schade aan het menselijk lichaam zou aanrichten en omdat de overheid bang was voor grootschalige handel en productie. In november 1988 werd XTC dus op lijst 1 (harddrugs) van de Opiumwet geplaatst.

Alcohol en tabak horen eigenlijk ook op de opiumlijst, maar deze zijn maatschappelijk geaccepteerde drugs.

Het is troep

Een veelgehoorde kreet van de tegenstanders van legalisering van harddrugs is “het is troep”. En deels moeten we ze daarin gelijk geven. Veel drugslabs moeten worden verstopt in schimmige fabriekspanden of boerenschuren, niet altijd even proper. Daarnaast is het lastig om aan de juiste apparatuur en grondstoffen te komen zonder op te vallen. Dat leidt weer tot chemische processen die niet zo worden uitgevoerd zoals een legaal laboratorium dat zou doen. Tel daarbij nog de haast die illegale producenten hebben om de pakkans te verkleinen en je hebt een product dat niet meteen door de Keuringsdienst van Waren komt.

Verbetering

Wanneer de productie van harddrugs gelegaliseerd, of tenminste gereguleerd wordt, dan kan de productie plaats vinden in een schone omgeving. Daarnaast kunnen bevoegde instanties toezicht houden op de processen en daarmee waarborgen dat er schoon gewerkt wordt en er geen vuile stoffen worden toegepast bij de productie.

Ook alcoholhoudende dranken kennen chemische toevoegingen die je liever niet in je lichaam krijgt.

Gebruik

De angst voor toename bij legalisering speelt vanzelfsprekend ook een rol. Toch is er bekend dat er wellicht kort na legalisering een piek in het gebruik zal ontstaan omdat mensen het willen proberen. Aan de andere kant zullen anderen minder nieuwsgierig zijn omdat het gewoon te krijgen is. Het spannende is er dan vanaf. In de praktijk zal echter blijken dat het consumptieniveau gelijk blijft, net zoals destijds na het einde van de drooglegging in Amerika.

Verslaving

Drugsgebruikers zijn er al sinds mensenheugenis en dat zal niet veranderen. Legaal of illegaal, gebruikt wordt er toch. En áls er dan toch gebruikt wordt, laten we er dan door zorgen dat de middelen die gebruikt worden van goede kwaliteit zijn. Er zullen niet meer verslaafden komen, dat is ook gebleken toen vele Amerikaanse staten het gebruik en de verkoop van cannabis legaliseerden. Wij pleiten bovendien liever voor een dancefeest waar mensen een xtc pil gebruiken boven dat van een bierfeest waar vechtpartijen schering en inslag zijn. Van drank kan je een kwade dronk krijgen; na het gebruik van xtc wil je alleen maar knuffelen.

Minder criminaliteit

We roepen het al jaren in dit blog: de oorlog tegen drugs win je niet, nooit. Legalisering zal leiden tot minder criminaliteit, een kleiner opsporingsapparaat en minder rechtszaken. Justitie kan zich weer gaan verdiepen in ernstiger zaken zoals verkrachtingen en moord- en doodslag.

Redactie

De redactie van dit blog speurt het internet af op zoek naar interessante nieuwtjes en wetenswaardigheden inzake (smart)drugs. Al het nieuws over headshops en smartshops, drugscrime, nieuwe ontwikkelingen en nieuwe producten op de markt. We volgen de nieuwste trends en brengen het nieuws met een grote knipoog.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.