Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

De dag van inschrijven wietexperiment

apr 23, 2019

Dinsdag 23 april 2019 is de dag waarop gemeenten in kunnen schrijven voor deelname aan het experiment legalisering wietteelt. Duizenden gemeenten staan te popelen en de fax op het Ministerie draait overuren. Tot zover de onzin.

Gemeenten willen gewoon niet

De meeste gemeenten denken er geen milliseconde aan om zich te wagen aan het experiment waarvan wij al vanaf dag één roepen dat het gedoemd is te mislukken. Gemeenten haken af op de voorwaarden tot deelname die de overheid heeft gesteld.

Alle shops moeten meedoen

Een groot dilemma voor de gemeenten is dat alle in de deelnemende gemeente gevestigde coffeeshops MOETEN meedoen. En logischerwijs werken niet alle shops daar aan mee. In Amsterdam zijn er meer dan voldoende weigeraars. Ondernemers die jarenlang netjes met vergunning werkten kan je bij weigering immers moeilijk sluiten.

Paul Depla voorziet meer criminaliteit

In de podcast van de dag bij NPO Radio 1 spreekt de burgemeester van Breda, Paul Depla, de angst uit dat de criminaliteit zal gaan stijgen door een toenemende straathandel omdat het juist de criminelen zijn die hun winsten zullen zien slinken. Hij hamert op ondersteuning vanuit de overheid voor de gemeente en doelt op meer – nog meer – inzet van opsporingsdiensten.

Voorproef vanuit Canada

Depla opteert in de podcast dat het experiment versneld in werking gezet kan worden door de wiet die legaal verkocht kan worden te importeren uit een land waar de verkoop al gelegaliseerd is, Canada. Wiet importeren uit een land aan de andere kant van de wereld. En dat terwijl in Nederland de expertise aanwezig is. Nee, Depla, daar sla je de plank volledig mis. De consument zal kiezen voor een goedkope wiet, een aanbieder met veel soorten en voor hash. En dat krijg je niet vanuit de gesloten keten.

Illegalen blijven zegt Depla

Depla is er van bewust dat criminelen zullen blijven, experiment of niet. Daarmee zet hij een dikke streep door het experiment op voorhand. Toch denkt hij dat er over tien jaar een mooi en eerlijk legaal gesloten circuit bestaat van cannabis. Hij sluit af met een vergelijk met de gokwereld.

De overheid wil dat het mislukt

Het experiment wordt er keihard doorheen gedrukt, met als resultaat dat alle inkopende coffeeshops aan het einde van het experiment weer bij criminelen moeten inkopen. Want dat staat in de voorwaarden; het experiment eindigt na vier jaar, geslaagd of niet. De deelnemende coffeeshophouders hebben de criminelen dus doelbewust de deur uitgetrapt en moeten daarna weer zaken met ze doen.
Diezelfde criminelen hebben vier jaar lang hun netwerk uitgebreid en hun omzetten zien stijgen in gemeenten die niet meededen aan het experiment. De deelnemende shops gaan tussen de 1 en 4 jaar failliet omdat klanten weg blijven. De wiet is te duur, de keuze te beperkt, de regels te streng en hash is niet verkrijgbaar.
De proef wordt gekenmerkt als mislukt, het overgrote deel van de deelnemende shops is door de proef al om zeep geholpen en wat rest is het verketteren van de resterende shops want daarvan is inmiddels zeker dat ze zaken doen met illegalen. De overheid gaat over tot gedwongen sluiting en uiteindelijk is wiet alleen nog maar illegaal verkrijgbaar. Lekker bezig allemaal!

Legalisatie, wat is het probleem?

100% legaliseren. Geen opsporing meer nodig. Geen criminaliteit meer. Geen diefstal elektriciteit meer. Verhoging van belastinginkomsten. Betere kwaliteit wiet. Iedereen blij.
Afstemming met andere Europese landen is wel een vereiste uiteraard.

Mogen wij eens onder vier ogen spreken met u, meneer Depla?