Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

De jacht op wiet gaat ook in Noord Nederland onverminderd door

Inval van de Wouten

Voor verkrachting- en zedenzaken is er geen capaciteit bij de politie, inbrekers kunnen rustig hun gang gaan, maar hoog op de prioriteitenlijst staat nog altijd de snelheidscontrole en helemaal bovenaan de populairste bezigheid van de blauwpetten: de jacht op de wietplant.

Vier verdachten

Noord-Nederland – De politie heeft vier verdachten aangehouden voor witwassen, het faciliteren van grootschalige wietkweek en de productie van en handel in softdrugs in georganiseerd verband. In het onderzoek zijn doorzoekingen gedaan in woningen in Groningen en Emmer-Compascuum en een growshop in Emmen. Daarnaast zijn er twee locaties in Duitsland opgerold die gebruikt werden als wietkwekerij.

Verraders

Diep triest dat er ook weer eerst verraders aan te pas moesten komen om de zaak op gang te helpen, al claimt de politie dat ze de verdachten mede op het spoor kwam op basis van eigen onderzoek, aangevuld met informatie uit gekraakte telefoonberichten. Het gaat om een 44-jarige man uit Groningen, een 52-jarige man uit Emmer-Compascuum, en een 44-jarige vrouw uit Emmer-Compascuum en een 30-jarige vrouw uit Emmer-Compascuum.

Huiszoekingen

Bij de huiszoekingen werden onder meer grote hoeveelheden contant geld, een grote hoeveelheid wiet en meerdere vuurwapens en munitie aangetroffen. Uiteraard is er door de politie ook financieel onderzoek gedaan. Hieruit kwamen aanwijzingen naar voren dat de verdachten ook betrokken zijn geweest bij witwassen. Daarnaast heeft de politie beslag gelegd op meerdere voertuigen, woningen en bankrekeningen.

Newton

Het onderzoek is verricht binnen het project Newton, dat bestaat uit meerdere interventieteams (ja ja, het mag weer wat kosten) die zich in Noord-Nederland richten op het aanpakken van drugscriminaliteit en ondermijning. “Binnen dit onderzoek is nauw samengewerkt met de Duitse politie”, zegt Heidi de Voogd, teamleider Newton. “In samenwerking met de Nederlandse politie zorgden ze voor constante opsporingsondersteuning en coördinatie aan Duitse zijde. Ook konden Duitse rechercheurs zo informatie doorgeven over de verdachten.” Aan capaciteit weer geen enkel gebrek zo blijkt.

Onderzoek gaat door

Het onderzoek naar deze verdachten en hun betrokkenheid bij het faciliteren van professionele hennepteelt is met de aanhoudingen nog niet afgerond. “Iedere interventie levert weer meer kennis en informatie op”, zegt De Voogd. “Dat kunnen we in dit onderzoek en in andere onderzoeken naar criminele organisaties met een ondermijnend karakter weer gebruiken.”

Zinloos

Door de inzet van justitie wordt de hele handel en productie ernstig onder druk gezet. Criminelen willen nu eenmaal niet gepakt worden, maar de schoorsteen moet wel blijven roken. Voor veel criminelen rest er dan niets anders om te verharden om zo hun eigen hachje veilig te stellen. Ze worden dus alleen maar crimineler omdat justitie harder op ze jaagt dan ooit en niet omdat de drugscriminelen verharden zoals justitie ons wil doen geloven.

Politie gelooft er zelf niet in

Echt iedereen en zelfs de politie zelf weet het inmiddels wel: de oorlog tegen drugs is een oorlog die justitie nooit gaat of kan winnen. Sterker nog, ze wakkeren criminaliteit aan door een oorlog te voeren. Hoe harder justitie jaagt, des te interessanter wordt het voor criminelen om drugs te produceren. En sinds het begin van de oorlog tegen drugs is er geen pilletje duurder geworden, is de kwaliteit niet veranderd en is de criminaliteit rondom drugs alleen maar gestegen. Het aantal opgerolde wietkwekerijen blijft stabiel, er wordt geen jointje minder gerookt, geen pilletje minder geproduceerd en geen grammetje minder gesnoven.
En we verzinnen dit niet zelf hoor, ook de politie denkt er zo over zoals we kunnen lezen in deze uitgebreide analyse van de politie zelf.

Foto: politie.nl

Redactie

De redactie van dit blog speurt het internet af op zoek naar interessante nieuwtjes en wetenswaardigheden inzake (smart)drugs. Al het nieuws over headshops en smartshops, drugscrime, nieuwe ontwikkelingen en nieuwe producten op de markt. We volgen de nieuwste trends en brengen het nieuws met een grote knipoog.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *