Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Drogen van paddo’s en truffels

mrt 6, 2023
hoe kweek je paddos

Vanzelfsprekend kan je verse paddo’s en truffels meteen eten, maar misschien wil je er ook wat bewaren voor later. Door paddo’s en truffels te drogenkun je ze maandenlang bewaren zonder dat ze hun psychedelische eigenschappen kwijt raken. Lees hier alles over het drogen en conserveren van hallucinogene paddenstoelen en truffels.

Hoe lang zijn paddo’s en truffels houdbaar?

Als ze net geoogst zijn, zijn ze pas echt op hun best want op dit moment bevatten ze de hoogste hoeveelheid Psilocybine. Psilocybine is de belangrijkste werkzame stof in paddo’s en truffels. Door deze stof ga je na inname trippen en beleef je psychedelische effecten. 

Bederf ligt op de loer

Als je truffels of paddo’s langere tijd buiten de koeling bewaart en als ze daardoor dus warmer worden en worden blootgesteld aan licht van de zon dan start het fermentatieproces. Als je dit wilt uitstellen, dan bewaar je je spul op een donkere en koele plek. Bij voorkeur in de originele verpakking. Op die manier blijven je producten zo’n drie maanden in goede eetbare staat. Als je ze langer wilt bewaren dan zit er niets anders op dan invriezen of drogen.

worden je paddo’s of truffels vochtig en zacht? Dan is het rotten begonnen en kan je ze beter niet meer eten

Droogproces van paddo’s en truffels

Verse paddo’s en truffels bestaan voor het overgrote deel uit vocht. En bij vocht hoeven we je niet te vertellen dat schimmel op de loer liggen. Daarnaast zal de werkzame stof langzaam verdwijnen. Goed bewaren is dus super belangrijk. Een gedroogde paddo is ongeveer 10 keer krachtiger per gram dan een verse paddo. Dit komt omdat verse paddo’s en truffels tot wel 90% vocht bevatten. Door het verdampen van het vocht wordt de paddenstoel of truffel uitgedroogd en is deze maanden houdbaar. Je houdt dan echter wel het pure spul over met daarin de werkzame stof. Dat maakt gedroogde dus extra sterk.

Handigheid

De handigheid is om het drogen op de juiste manier te doen, zonder stilstaande lucht of vochtigheid rond de paddenstoel of truffel achter te laten, want dan kunnen ze alsnog gaan rotten. En dan is al het groei- en droogproces voor niets geweest.

Zo werkt het drogen

Wat is dan de juiste manier om mijn truffels of paddo’s te drogen? Zorg allereerst voor schone en steriele omgeving. Leg je paddo’s en of truffels direct na de oogst of nadat je ze hebt ontvangen op een schone, droge ondergrond om te drogen. Gebruik hiervoor vocht absorberend papier, zoals papier van de keukenrol. Leg er ook nog een laag of twee overheen. Let er op dat de paddo’s en of truffels elkaar niet raken want de contactpunten kunnen gaan rotten. Probeer de ruimte waarin je ze droogt op een zo constant mogelijke temperatuur te houden en zorg dat deze zeker niet onder de twintig graden Celsius komt.

Droogmiddel

Een veelgebruikt droogmiddel is silicagel. Silicagel neemt zeer goed vocht op en is niet giftig. Je kunt het dus veilig gebruiken om je paddo’s of truffels mee te drogen. Maar je kunt ook zelf een droogmiddel maken met behulp van Epsom-zout. Epsom-zout (magnesiumsulfaat) kan ook worden gebruikt om paddo’s of truffels te drogen. 
Je moet het zout echter eerst wel behandelen voor gebruik. Dat doe je door het op een bakplaat uit te spreiden en het dan op 250 graden zo’n 2 uur in de oven te laten bakken. Er vormt zich dan een koek, die je met een hard voorwerp zoals een hamer weer in brokjes kunt breken.

Nu kan je drogen

Als je gaat drogen dan heb je de volgende spullen nodig.

 • keukenpapier
 • droogmiddel
 • plastic flesdopjes (stuk of 8)
 • kunststof bak met deksel
 • kippengaas

Droogstappen

 1. Smeer de bodem van de plastic bak in met het droogmiddel
 2. Bedek het droogmiddel geheel met een laag keukenpapier.
 3. Verdeel de plastic flesdopjes evenredig zodat het gaas straks niet het papier raakt.
 4. Vouw het gaas over de zijkanten en plaats het in de plastic bak. Dit fungeert als tussenlaag om de paddenstoelen of truffels van het keukenpapier te scheiden.
 5. Plaats je paddo’s of truffels bovenop het metalen gaas en sluit de plastic container met het deksel.
 6. Het droogmiddel zal nu al het vocht uit de paddenstoelen of truffels halen.
 7. Controleer om de paar dagen of je paddo’s of truffels al droog zijn. Ze zijn behoorlijk droog als je ze kunt breken.

Zo bewaar je gedroogde truffels of paddo’s

Paddo’s en truffels bewaar je het beste op een koele, donkere en droge plaats. Op die manier behouden ze langer hun kracht. Je kunt je truffels of paddo’s bewaren in luchtdichte containers, in gripzakjes of vacuüm verpakken.