Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Drugs gefinancierd uit kraken saunakluisjes

dec 27, 2021

Tegen een stel, afkomstig uit Duitsland, heeft de officier van justitie vandaag celstraffen geëist van dertig en achttien maanden waarvan een deel voorwaardelijk, voor diefstal uit sauna’s in vijf plaatsen in Nederland. De man en de vrouw verplaatsten zich in een gestolen auto en boekten saunabezoeken met een gestolen ID-kaart. In de vijf sauna’s kraakten ze steeds een aantal kluisjes en gingen er vandoor met betaalpassen, geld, telefoons en andere waardevolle spullen. Met de betaalpassen werden direct daarop aankopen gedaan, waaronder drank en drugs.  

Gepakt bij Almere

Het stel, een man van 33 en een vrouw van 34, liepen tegen de lamp nadat ze op 14 juli in Thermen La Mer in Almere vier kluisjes hadden gekraakt. Een medewerker van de sauna bekeek de camerabeelden en vergeleek die met beelden van andere Thermen vestigingen waar kort daarvoor hetzelfde was gebeurd. Ook was de medewerker zo slim om gelijk contact op te nemen met hotels in de buurt en te vragen uit te kijken naar de vermoedelijke daders. De manager van een nabijgelegen hotel herkende de auto. Diezelfde dag kon de politie de twee verdachten aanhouden. Op hun hotelkamer werden diverse tassen, bankpassen, telefoons, ID-documenten en kledingstukken gevonden, waar beslag op werd gelegd. Alle goederen die herleid konden worden tot de slachtoffers, zijn daarna teruggegeven. De wapens en drugs die ook werden gevonden zijn inmiddels onttrokken aan het verkeer.

Vijf incidenten

Terugrechercherend kon de politie de verdachten in verband brengen met maar liefst vijf incidenten op rij in de maand juli: op 6 juli in Thermen Nijmegen, op 7 juli in Thermen Berendonck in Wijchen, op 10 juli in Thermen Soesterberg, op 13 juli in Sauna Devarana in Den Bosch en op 14 juli bij Thermen La Mer in Almere. De officier van justitie vond deze feiten bewezen op basis van de camerabeelden van de sauna’s, de aangetroffen gestolen goederen, de betalingen met de gestolen passen en de bijbehorende camerabeelden, de gegevens in de telefoons van de verdachten en hun bekentenissen. Ze benadrukte de overlast voor de slachtoffers. Wat een ontspannen dag moest zijn, werd een en al stress. Niet alleen waren er persoonlijke spullen gestolen, sommigen moesten zonder kleding naar hun auto, anderen hadden niet eens meer een auto om naar huis te gaan. En vervolgens bleek er dan ook nog gepind te zijn met hun passen. De schade was enorm: het totale bedrag dat de slachtoffers vorderen bedraagt bijna 18.000 euro. “En dat allemaal voor persoonlijk gewin, voor het kopen van drank en drugs”, aldus de officier.

Strafeis

In haar strafeis hield de officier van justitie rekening met de planmatige en geraffineerde manier van werken. In sauna’s hangen immers geen camera’s. Ook hield ze rekening met de grote hoeveelheid persoonlijke spullen die zijn gestolen en de overdaad aan zaken: op elke locatie werden meerdere lockers gekraakt en dat vijf keer binnen een week. Tegen de mannelijke verdachte eiste ze daarom een gevangenisstraf van dertig maanden waarvan zes voorwaardelijk en tegen de vrouwelijke verdachte achttien maanden waarvan vier voorwaardelijk. De vorderingen van de slachtoffers vroeg ze toe te wijzen. Ook had de mannelijke verdachte nog vijf maanden voorwaardelijke gevangenisstraf openstaan. Die moet hij als het aan de officier van justitie ligt, ook uitzitten.

Bron: openbaar ministerie