Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Vals geld even niet te koop

jul 7, 2021
Domein in beslag genomen

Vals geld bestellen gaat even niet lukken op het dark web. Mensen die dachten anoniem vals geld te kopen op het dark web kwamen van een koude kermis thuis. Na onderzoek in samenwerking de Landelijke Eenheid en Openbaar Ministerie nam het Cybercrimeteam van Rotterdam afgelopen week tientallen domeinnamen op het dark web in beslag. Mensen die nu deze criminele sites bezoeken, zien vervolgens in grote letters: ‘This domain has been seized!’.

Anoniem deel

Het zogenoemde dark web is het niet onmiddellijk vindbare deel van het internet. Hier zijn er illegale handelsplekken te vinden waar bijvoorbeeld drugs, wapens, kinderporno, maar ook cybercrime-as-a-service verhandeld wordt. De aanbieder van ‘cybercrime-as-a-service’ biedt afnemers de mogelijkheid om met weinig ICT-kennis toch cybercrime plegen.  

Het dark web wordt niet alleen door criminelen gebruikt, maar ook door journalisten die anoniem willen blijven

Niet onzichtbaar

Verkopers, kopers en ook beheerders van illegale marktplaatsen wanen zich vaak onzichtbaar voor politie en justitie. Door het overnemen van deze sites en strafrechtelijk onderzoek te doen wordt duidelijk dat het dark web helemaal niet zo anoniem is als de criminelen mogelijk denken. Maar zoals gebruikelijk in de strijd tegen drugs, vallen er tien door de mand bij justitie en staan er 100 nieuwe kandidaten op.

Bron: politie.nl