Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Drugsafval in de fik

nov 2, 2017
Brandend busjeNiet het busje uit het artikel

In een bosgebied in de buurt van de Bakelsedijk in het Limburgse Ysselsteyn is zondagmorgen een uitgebrande kleine vrachtauto met drugsafval aangetroffen. De politie kreeg de melding van een wandelaar die de vrachtauto ontdekte.

Bureau LFO is door de politie ingeschakeld bij het onderzoek. Als chemische stoffen een bedreiging voor de omgeving vormen, komt de Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen ter plaatse, kortweg het LFO. Dat gebeurt hoofdzakelijk bij het aantreffen en ontmantelen van drugslaboratoria van synthetische drugs zoals XTC of amfetamine. Het LFO handelt ook bij incidenten waarbij chemische stoffen betrokken zijn. Wordt er chemisch afval gedumpt in Nederland, dan zorgt het LFO voor ondersteuning. De vrachtauto was geladen met tientallen vaten van elk 30 liter.

Het voertuig is volledig uitgebrand en het vloeibare drugsafval is dan ook in de bodem terecht gekomen. Vijf jerrycans waren ongeschonden en van de inhoud zijn monsters genomen. Ook zijn er bodemmonsters door het LFO meegenomen voor onderzoek. De locatie was afgezet totdat het wrak en de verontreiniging kon worden verwijderd.