Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Drugslab opgerold dankzij EncroChat

mei 31, 2021
Encryptie

Dat EncroChat is echt wel een dingetje dat nog lange tijd nasuddert in de gelederen van de heren drugscriminelen. De Nederlandse politie heeft – en opvallend genoeg in samenwerking met de Franse gendarmerie – een groot laboratorium voor de productie van cocaïne opgerold in Rotterdam. Ook werd er meer dan 3,4 miljoen in contant geld in beslag genomen en zijn er negen aanhoudingen verricht.

EncroChat

Het productielaboratorium werd door de politie ontdekt nadat versleutelde berichten van de berichtendienst EncroChat waren gekraakt. zegt Europol. Tachtig Nederlandse politieagenten, vergezeld door arrestatieteams en politiehonden deden woensdag invallen op verschillende adressen in Rotterdam en Den Haag.

De politie trof het drugslaboratorium aan in een gebouw waarin ook een autogarage zat. In die garage werden auto’s voorzien van geheime compartimenten om drugs door Europa mee te vervoeren. In totaal zijn zeven van die aangepaste auto’s in beslag genomen, naast een voertuig met een waarde van 110.000 euro.

Franse actie

Volgens Interpol werden het drugslaboratorium en de garage gerund door een criminele organisatie die zich bezighoudt met grootschalige handel in cocaïne in Europa.

De operatie in Nederland volgt op een eerdere actie van de Franse gendarmerie op 31 maart. Die leidde tot de arrestatie van acht leden uit dezelfde criminele groep. Ook werd in de buurt van Marseille voor 5 miljoen euro aan cocaïne, 3 miljoen aan hasj en 3,4 miljoen in contant geld in beslag genomen. Verder onderzoek leidde naar het laboratorium in Nederland.