Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Alweer meer geld voor drugsoorlog

sep 11, 2019
Kansloze oorlog tegen drugs

Het lijkt wel een bijna maandelijks terugkerend ritueel te worden, de vraag naar meer geld in de strijd tegen drugs. Justitie is al vaker op de vingers getikt als het gaat om de tunnelvisie die ze hebben. Waarom is er niemand die de overheid eens wakker schudt?

Meer geld lost niets op

In geen enkel land ter wereld is het gelukt om de oorlog tegen drugs te winnen. Alle miljarden die kapot zijn geslagen in de oorlog tegen drugs zijn werkelijk compleet verdampt. De enigen die er baat bij hebben zijn de direct betrokkenen. Die hebben hun baan te danken aan het bestaan van drugs. Denk daarbij aan mensen bij justitie, advocaten en reclasseringsambtenaren. Maar er wordt geen lijntje minder gesnoven, de coffeeshops liggen vol met wiet en de festivals puilen uit van de xtc pillen.

Tegen beter weten in

Toch blijft de overheid alsmaar geloven in een winst in deze kansloze oorlog. Maar steeds als er meer geld in de drugsoorlog gepompt wordt, is er vrijwel geen resultaat. En voor iedere gepakte dealer staan er drie op, want omdat drugs illegaal is blijft er een aantrekkelijk verdienmodel voor criminelen.

Is het daadwerkelijk zo slecht?

Jarenlang was het straatbeeld in de grote steden gevuld met junkies die verslaafd waren aan heroïne. Dat is echter al lang niet meer zo. Cannabis, xtc en cocaïne zijn de meest gebruikte drugs in ons land. Van cannabis en xtc weten we inmiddels dat ze echt niet slecht zijn voor ons lichaam. En toch doet de politietop voorkomen alsof het gebruik van deze middelen levensbedreigend zou zijn om hun tunnelvisie en het daarbij behorende baantje in stand te houden.