Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Kanna UB40 extract

Een weinig bekend Zuid-Afrikaans kruid met de naam Kanna is er een die de laatste tijd veel aan populariteit wint. Met het vermogen om als een prettig middel te ervaren is het ook waarom we er steeds meer over beginnen te horen. 

Kougoed

Botanisch gezien wordt Kanna (ook bekend als kougoed – wat ‘iets om op te kauwen’ betekent in het Afrikaans) geclassificeerd als Sceletium tortuosum. Het is een kruidachtige vetplant die gedijt in de Kaapse regio van Zuid-Afrika.

Kanna heeft een aanzienlijk historisch gebruik in zijn geboorteland en baant zich nu een weg over de wereld en dient als een krachtig hulpmiddel als een natuurlijk middel om gemoedstoestand en emotionele onevenwichtigheden zoals depressie en angst te verminderen.  

Hier zijn enkele belangrijke dingen die je echt moet weten over de geschiedenis, voordelen en het typische gebruik van Kanna.

Traditioneel gebruik

Met een naam die ‘iets om op te kauwen’ betekent, is het natuurlijk niet verwonderlijk dat kanna door inheemse stammen wordt gebruikt om op te kauwen, voor stemmingsverbetering, ontspanning, beheersing van de eetlust en energie. Verschillende inheemse stammen vereerden de plant als heilig en maakten er zowel visionair als medicinaal gebruik van, waaronder de inheemse San- en Khoikhoi-volkeren in Zuid-Afrika.

Wat zit er in Kanna?

Primaire actieve stoffen zijn de alkaloïden: Mesembrine, Mesembrenone en Tortuosamine. Hoewel er andere verbindingen in de plant zijn die op zijn minst subtiel invloed hebben, zijn dit zeker de meest prominente en daarmee ook de best bestudeerde. Met name mesembrine wordt erkend als een specifieke verbinding die krachtige effecten heeft op het verhogen van de serotonine-activiteit in de hersenen . Bovendien heeft Kanna PDE4-remmende eigenschappen . Door PDE4 (Phosphodiesterase 4) te remmen, heeft het lichaam meer cAMP beschikbaar, wat leidt tot positieve Kanna-effecten op de stemming en het geheugen. Mesembrenon is de alkaloïde waarvan is vastgesteld dat deze verantwoordelijk is voor dit effect.  

Stemmingsvoordelen

Naast deze mechanismen zijn er wetenschappelijke rapporten dat verbindingen in Kanna een affiniteit hebben om te binden aan CB1 (endocannabinoïde) receptoren. Dit kan dus ook extra stemmingsvoordelen opleveren. En dit mechanisme zou misschien een deel van het verhaal kunnen zijn waarom sommige gebruikers het leuk vinden om Kanna te combineren met cannabis (op basis van CBD of anderszins), aangezien vaak anekdotisch wordt gemeld dat ze elkaars effecten versterken.

Kanna voor depressie en angst

Een van de meest voorkomende toepassingen van Kanna als kruidensupplement is om de stemming op te krikken en / of om depressieve spreuken van zich af te schudden. Zoals eerder vermeld, zou dit ten minste gedeeltelijk te wijten zijn aan de remmende eigenschappen van de heropname van serotonine.

Euforie

Niet zelden melden gebruikers dat Kanna-effecten euforische gevoelens kunnen veroorzaken, maar dit wordt over het algemeen als dosisafhankelijk beschouwd; dat wil zeggen, u zou waarschijnlijk een aanzienlijke hoeveelheid nodig hebben om dat effect te bereiken. Vaker wordt het simpelweg omschreven als een levensvatbare stemmingslift – opbeurend en helderder zonder openlijk of aanmatigend te zijn, gevolgd door een gevoel van ontspanning. Inderdaad, antidepressieve eigenschappen zijn op grote schaal gevonden in het onderzoek dat aan deze plant is gedaan.

Serotonine

Als je aan angst lijdt en het moeilijk vindt om het onder de duim te houden, kun je een kruidengeneesmiddel proberen, zoals Kanna. Er is veel onderzoek gedaan om dit te valideren, omdat door velen is opgemerkt dat het een anxiolytisch (angstverminderend) effect heeft. Het is heel goed mogelijk dat dit effect kan worden omschreven als een kalmering van het dreigingscircuit in de hersenen, en dat het zich ontvouwt als resultaat van de dubbele serotonineheropnameremming samen met de PDE4-remming die is ontdekt. In één onderzoek concludeerden onderzoekers dat met alkaloïde verrijkte S. tortuosum (kanna) sommige vormen van stressgerelateerde aandoeningen ten goede kan komen. En vaak, wanneer iemand angst ervaart, is dit direct gekoppeld aan chronische stress .

Verwerken

Traditioneel werd Kanna gefermenteerd om het plantmateriaal krachtiger, beter opneembaar en over het algemeen spijsverteringsvriendelijker te maken voor het lichaam als geheel. De wijsheid van de stammen die dit zouden doen, komt duidelijk naar voren, aangezien de moderne wetenschap heeft ontdekt dat het fermentatieproces waarschijnlijk de niveaus van oxaalzuur afbreekt – wat schadelijk kan zijn in overmaat (hoewel kleine hoeveelheden worden aangetroffen in veel groenten, zoals spinazie) – en maken de alkaloïden meer biologisch beschikbaar voor het lichaam.

Generatie op generatie

Het hele proces is hoogstwaarschijnlijk doorgegeven van generaties van ouds, aangezien het al meer dan 300 jaar in de literatuur wordt beschreven. De methode omvat het verpletteren van de hele plant tussen stenen – het materiaal wordt vervolgens in een zak gedaan en in de zon gegist, zodat de natuur de rest van het werk doet. Deze praktijk is tegenwoordig nog steeds gemeengoed, aangezien de wijsheid van de methodologie al generaties lang wordt doorgegeven.

Andere potentiële voordelen van Kanna

Er is gerapporteerd dat Kanna de progressie van chronische ziekten kan vertragen door middel van antioxiderende en milde ontstekingsremmende werking . In dezelfde lijn lijkt het het potentieel te hebben om systemische laaggradige ontstekingen in het algemeen te verminderen . Dat zou op zijn beurt ook kunnen helpen bij het verbeteren van iemands humeur – het onder controle krijgen van lichamelijke ontstekingen.

Hoe gebruik je Kanna en wat zijn de effecten van Kanna?

Over het algemeen wordt gezegd dat Kanna het beste op een lege maag kan worden ingenomen – veel mensen lijken sterkere effecten te voelen wanneer ze het innemen zonder voedsel in het systeem. 

Wat betreft consumptiemethoden zijn er verschillende mogelijke manieren. Het roken van het plantmateriaal is een optie, alleen of in combinatie met andere rookkruiden. Dit is een manier om de effecten onmiddellijk te voelen.

Meestal wordt op het plantmateriaal gekauwd – net zoals het traditioneel was – waardoor de alkaloïden sublinguaal worden opgenomen (via de slijmvliezen van de mond), wat een zeer efficiënte manier is om alle actieve componenten in het lichaam te krijgen. 

Consumptie

Een andere geweldige manier om Kanna te consumeren, is door simpelweg thee te zetten, zachtjes te laten sudderen in plaats van sterk te koken, zodat de delicate alkaloïden volledig intact blijven. De smaak van Kanna-thee wordt over het algemeen als mild en zelfs licht zoet beschouwd – niet helemaal bitter zoals sommige kruidentheeën kunnen zijn. Andere mogelijke methoden die sommige mensen gebruiken, variëren van het inblazen van Kanna-poeder tot het simpelweg doorslikken in capsules.

KANNA DOSERINGSBEREIK:

Optimale doseringen zullen enorm variëren, afhankelijk van het lichaamstype van de gebruiker, de hoeveelheid voedsel in de maag, de wijze van inname en de beoogde effecten.

Een gemiddelde drempelwaarde, of lage maar actieve dosis, is ongeveer 50 mg voor sublinguaal gebruik. Typisch, voor gekauwde of ingenomen wortel, is tussen de 100 – 200 mg een voldoende en effectieve hoeveelheid om te consumeren. En overal van 300 – 1.000 mg (1 G) kan een sterkere ervaring teweegbrengen. Houd uiteraard rekening met uw gevoeligheid voor psychoactieve stoffen en uw lichaamsgewicht wanneer u meet wat een sterke dosis voor u zou kunnen zijn.

Kanna thee

Voor het zetten van thee is iets meer Kanna nodig, 200 – 500 mg is een gemiddelde tot gemiddelde dosis en 600 – 1.000 mg of meer voor een sterker brouwsel; maar je kunt verwachten dat de effecten langer aanhouden met deze methode.

Insufflatiedoseringen zijn aan de veel kleinere kant; 20 mg is doorgaans voldoende voor een merkbaar effect, en 50 – 150 mg ligt ergens rond de gemiddelde dosering voor deze methode.

Roken van Kanna

Voor roken ligt de typische dosis dichter bij het bovenstaande insufflatiebereik, hoewel een ‘startdosis’ dichter bij 50 mg ligt. 100 – 250 mg wordt als gemiddeld niveau beschouwd. Omdat algemeen wordt aangenomen dat kanna de effecten van cannabis versterkt, is er over het algemeen minder nodig als je de twee combineert in rookmengsels.

Het is een supplement dat kan helpen:

  • angst verlichten
  • pijnverlichting bevorderen
  • stress verminderen
  • depressie bestrijden
  • hersenfunctie verbeteren

Maar zijn deze potentiële gezondheidsvoordelen legitiem? We zijn erachter gekomen wat de wetenschap te zeggen heeft over dit supplement.

Europese koloniale boerderijen gebruikten het als een psychotrope in tinctuurvorm (wat betekent dat ze het in alcohol of azijn gedrenkt hadden).

Tot relatief recent bleef de plant buiten Zuid-Afrika grotendeels onbekend. Het begint echter de aandacht te trekken vanwege de voordelen die het kan bieden (zoals het bevorderen van ontspanning en het stimuleren van je humeur)..

Kanna kan angst verlichten

De meest voorkomende reden waarom mensen Kanna gebruiken, is om angst en stress te verlichten. De theorie is dat Kanna de amygdala kan beïnvloeden. (Dat is het deel van de hersenen dat angst en dreiging verwerkt.) Maar werkt het ook echt? Dat is nog onduidelijk, maar er is wat onderzoek gedaan naar de vraag.

Kanna vermindert angstgevoelens

Siencedirect

Een onderzoek uit 2011 omvatte het in bedwang houden van ratten voor een bepaalde periode. Sommige ratten kregen de placebo, andere kregen Kanna-extract. De resultaten lieten een klein positief effect zien op de angstniveaus van de vastgehouden ratten. Ter info : deze resultaten betekenen niet dat het effect bij mensen vergelijkbaar zou zijn.

Op de mens

In een studie met slechts 16 menselijke deelnemers werd gekeken naar de effecten van Zembrin. Het bleek dat het supplement de angstgerelateerde amygdala-activiteit verminderde. Deze studie is echter superklein, dus er is nog veel meer onderzoek nodig voordat onderzoekers er zeker van kunnen zijn dat het echt werkt. Het claimen van bewezen resultaat kan dus ook nog niet in dit stadium.

Kanna kan bijdragen aan pijnverlichting

Er zijn mensen die zeggen dat Kanna fysieke pijn kan verlichten, maar er is zeer beperkt wetenschappelijk bewijs om te beslissen of dit waar is.

Ratten

Een onderzoek uit 2014 waarbij ratten betrokken waren, suggereert dat hier potentieel is. Bij deze dieren zagen wetenschappers dat er een soort pijnstillend effect was. Maar dat betekent niet dat het mensen zal helpen. Meer onderzoek is nodig op dit gebied voordat er dergelijke beweringen toegepast op de mens ontleend kunnen worden aan het gebruik van Kanna.

Kanna vermindert pijn

Kanna kan stress verminderen

Kanna is een beetje een kalmerend middel. Het kan een gevoel van kalmte of zelfs slaperigheid bevorderen bij mensen die gestrest zijn. Maar nogmaals, het wetenschappelijk bewijs dat dit waar is, is zeer minimaal.

Studie 2016

Een studie uit 2016 vond enkele suggesties dat Kanna-extract gunstige effecten zou kunnen hebben op de stress- en hypertensieniveaus van mensen. Maar de auteurs van het onderzoek concludeerden dat er nog veel meer onderzoek nodig was voordat definitieve conclusies konden worden getrokken.

Minder stress dankzij Kanna

Kanna kan depressie helpen bestrijden

Mensen beweren dat kanna hun humeur verbetert en sommige van hun symptomen van depressie verlicht.

Antidepressieve eigenschappen

Er is een rattenonderzoek naar Kanna-extract dat aantoonde dat het antidepressieve eigenschappen had. Het veroorzaakte echter ook een behoorlijk grote bijwerking bij de ratten, waaronder ataxie. (Ataxie betekent dat ze de volledige controle over hun lichaamsbewegingen verloren.) Nogmaals, het is niet mogelijk om te concluderen dat dit bij mensen zal gebeuren, maar het is iets om in gedachten te houden.

Kanna kan de hersenfunctie verbeteren

Er zijn personen die beweren dat Kanna de cognitieve functie kan helpen verbeteren. Anderen zeggen dat het je flexibiliteit, geheugen en reactiesnelheid kan vergroten.

Er is echter heel weinig wetenschappelijk bewijs om deze overtuigingen te ondersteunen.

Klein onderzoek

Een studie bij ratten toonde enige verbetering van kanna in de vorm van Zembrin, en een kleine proef op mensen toonde enige belofte van verbetering van de uitvoerende functie, stemming en slaap.

Kanna gestest op ratten

Meer studie

Omdat Kanna niet uitgebreid is bestudeerd, is er niet veel bewijs dat de korte- of langetermijneffecten van de plant op je lichaam aantoont.

Dat betekent ook dat er geen formele aanbevolen dosis van de kanna is die als effectief of veilig en effectief om te consumeren wordt beschouwd. De meeste onderzoeken met Zembrin testten 25 milligram, maar die onderzoeken waren klein en keken niet naar langetermijneffecten.

Onderzoekers weten ook niet hoe Kanna mensen met reeds bestaande aandoeningen zou beïnvloeden. Om deze reden moeten mensen die zwanger zijn, borstvoeding geven of chronische gezondheidsproblemen hebben, Kanna vermijden.

Redactie

De redactie van dit blog speurt het internet af op zoek naar interessante nieuwtjes en wetenswaardigheden inzake (smart)drugs. Al het nieuws over headshops en smartshops, drugscrime, nieuwe ontwikkelingen en nieuwe producten op de markt. We volgen de nieuwste trends en brengen het nieuws met een grote knipoog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *