Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Werkstraf ouders nadat 2-jarige peuter GHB had gedronken

sep 1, 2023
Peuter lurkt aan fles met GHB

Velddriel – Op 2 mei 2022 voltrok zich een tragische gebeurtenis in Velddriel. Een 2-jarige peuter werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht, buiten bewustzijn. De oorzaak was een vergiftiging door GHB. In een woning in Velddriel werden de 23-jarige moeder en haar voormalige 23-jarige partner gearresteerd.

Onverantwoord gehandeld

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) hebben ze zeer onverantwoord gehandeld door een flesje van deze gevaarlijke en verslavende substantie in huis te laten slingeren. Het leven van het meisje hing aan een zijden draadje, maar ze herstelde zonder blijvende schade. Tijdens hun rechtszaak in Arnhem eiste het OM een werkstraf van 180 uur tegen beide verdachten, evenals respectievelijk 2 en 4 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf.

Tegenstrijdige verklaringen

Aanvankelijk verdraaiden de ouders de feiten en gaven tegenstrijdige verklaringen af. Ze beweerden dat het meisje het flesje in een speeltuin had gevonden of dat vrienden het achterlieten na een feestje. Tijdens de rechtszitting bekenden beide verdachten uiteindelijk dat het flesje met GHB in hun woning was voor eigen gebruik. Het OM benadrukte ook dat er andere gevaarlijke stoffen in huis waren waar het kind toegang toe had. De officier van justitie merkte op: “Het is ongelooflijk dat er simpelweg morfine op de badkamervloer lag.”

Rioolontstopper

De officier van justitie neemt de verdachten de tragedie zwaar kwalijk: “Dit meisje was aan hun zorg toevertrouwd. Op de leeftijd van twee jaar zijn kinderen nieuwsgierig, stoppen ze alles in hun mond en ontsnappen ze aan je toezicht. Het is de plicht van ouders en verzorgers om hun kinderen liefdevol op te voeden, te begrenzen en vooral om ze te beschermen tegen dergelijke ellende. Een kind moet op zijn ouders kunnen vertrouwen. Het nalaten van drugs in huis is een van de domste dingen die je kunt doen. Van alle soorten drugs is GHB een van de gevaarlijkste, bovendien is het illegaal. Het is uiterst verslavend en wordt nota bene gemaakt van rioolontstopper1.”

1 Rioolontstopper? Daar maakt de officier natuurlijk een domme opmerking. Ik zou meteen in verweer gaan tegen een dergelijke opmerking.

Geen verantwoording genomen

De verdachten hebben vanaf het begin gelogen en hebben geen verantwoordelijkheid genomen voor hun daden. “Ik ben opgelucht dat beide verdachten vandaag op de zitting hebben toegegeven wat er werkelijk is gebeurd en dat ze beiden verantwoordelijkheid hebben genomen voor hun handelingen. Het lijkt erop dat het tot hen is doorgedrongen, en ik hoop dat ze hun problemen overwinnen en goede ouders kunnen zijn.” Volgens de officier zijn beide verdachten even verantwoordelijk voor het incident en dragen ze evenveel schuld. Daarom eiste hij een werkstraf van 180 uur tegen beiden.

Celstraffen

Daarnaast vroeg de officier een voorwaardelijke gevangenisstraf van 4 maanden voor de ex-partner en 2 maanden voor de moeder, beide met een proeftijd van 2 jaar. De ex-partner kreeg een zwaardere voorwaardelijke straf vanwege zijn drugsgebruik, waarvoor hij behandeling nodig heeft. De officier beschouwde dit als een extra stimulans voor verandering.