Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Haagse broers bij top internationale drugshandel

sep 1, 2023
Broers

Het Openbaar Ministerie stelt op basis van informatie uit de gekraakte cryptoserver SkyECC dat twee Haagse broers in de periode 2020-2021 actief waren op het hoogste niveau van de internationale drugshandel. Een van de broers wordt nog steeds internationaal gezocht, terwijl de andere, een 41-jarige man uit Den Haag, donderdag voor de rechter verscheen.

SkyECC

De communicatiegegevens werden beschikbaar gesteld tijdens een internationaal onderzoek waarbij de servers van de berichtendienst SkyECC werden gehackt door de politie. SkyECC bood een versleutelde berichtendienst aan, waardoor gebruikers veilig konden communiceren. Dankzij dit onderzoek kon de politie toegang krijgen tot de berichtenwisselingen van 2020 en 2021.

Tientallen kilo’s

De broers waren actief in verschillende groepsgesprekken waar volgens het Openbaar Ministerie duidelijk werd gesproken over internationale drugstransporten. Hoewel niet alle operaties succesvol waren, gingen soms tientallen kilo’s drugs de grens over, wat aanzienlijke winsten moet hebben opgeleverd.

Pandemie zat in de weg

De versleutelde gesprekken tonen ook de invloed van de coronapandemie in die periode. In maart 2020 wordt gemeld dat er een zending onderweg is naar Antwerpen, of misschien “gaat die eraf in Rotterdam”, maar de pandemie wordt als een belemmering genoemd. Zes maanden later wordt besproken hoe de broers proberen een luchttransport op te zetten van Bogota naar Schiphol, met een capaciteit van 300 kilo per week.

Een proefzending van 30 kilo lijkt te mislukken, maar het is duidelijk dat de bedoeling was om cocaïne te importeren. De broers schakelen snel over naar een nieuwe operatie vanaf Curaçao, ogenschijnlijk onverschillig voor het verlies.

Soms wel, soms niet

In België probeerden de broers een succesvolle transportzending naar Nederland te halen, maar de persoon die dit regelde, werd door de Belgische politie op heterdaad betrapt. Er zijn echter momenten waarop ze er wel in slagen, zoals blijkt uit gesprekken over een transport naar Turkije dat door Duitsland ging.

Schuldig aan export

Volgens het Openbaar Ministerie heeft de verdachte zich schuldig gemaakt aan de export van cocaïne naar Turkije, voorbereidingen voor de import van cocaïne en pogingen om cocaïne binnen te smokkelen vanuit België. Dit alles gebeurde in een professioneel georganiseerd verband.

Grotere spelers

Jarenlang werden voornamelijk de kleine spelers in de drugshandel aangepakt, zoals de man die in België met een busje werd gearresteerd. Dankzij het kraken van versleutelde berichtendiensten kunnen nu ook de grote spelers achter deze criminele activiteiten worden berecht. Het Openbaar Ministerie benadrukt dat deze individuen vaak een schijnbaar normaal leven leidden, met gezinnen en reguliere banen of eigen bedrijven, terwijl ze betrokken waren bij ernstige criminaliteit. De verdachte in deze zaak vormt hierop geen uitzondering.

Leidende rol

Volgens het Openbaar Ministerie was de gezochte broer de leidende figuur die vanuit het buitenland de beslissingen nam, terwijl zijn 41-jarige broer, die nu terechtstaat, verantwoordelijk was voor de uitvoering en het onderhouden van contacten in Nederland, inclusief betalingen. Hij speelde een belangrijke rol in de operatie.

10 jaar en 70k

Het Openbaar Ministerie heeft een gevangenisstraf van 10 jaar en een geldboete van 70.000 euro geëist. Over twee weken zal de rechtbank uitspraak doen.