Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Dode en zestien in ziekenhuis op festival

dec 9, 2018
Dode op festival

Tijdens het Australische festival Knockout Games of Destiny in Sydney is een 19-jarige bezoeker overleden en drie anderen werden in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. In totaal werden er 18 personen dusdanig onwel dat ze naar het ziekenhuis moesten worden afgevoerd.

Of het nu precies gaat om een overdosis of om foute drugs en om welke drugs het precies gaat is vooralsnog onbekend. De media lijkt daar geen interesse voor te hebben.
Wel wordt er overal vermeld dat er meer dan 100 bezoekers medische hulp nodig hadden op het festival.

Politionele actie ter plaatse

Er was op het festival een grote politionele operatie – meer dan 130 politieagenten, 140 man beveiligingspersoneel plus medisch personeel – in een poging de mensen niet of minder drugs te laten gebruiken. Maar toch werd er flink gebruikt volgens de autoriteiten.

Vijf festivalgangers werden gearresteerd op basis van drugsgerelateerde feiten, waaronder een 18-jarige vrouw die naar verluidt 390 xtc pillen in haar bezit had. Ze werd beschuldigd van het leveren van een verboden middel en zal begin volgend jaar verschijnen in Burwood Local Court.

Waarschuwingen vooraf aan festival

Festivalorganisatoren Harder Styles Unite plaatste verschillende video’s over veiligheidssuggesties in de aanloop naar het evenement, met tips zoals “let op je vrienden”, “drink water” en “doe geen domme dingen”.

Intussen voeren de festivalgangers en de organisatie de druk op op de politiek om het testen van drugs toe te staan. Nu is dat daar verboden en kan het niet voorkomen worden dat festivalgangers vervuilde of verkeerde drugs tot zich nemen.

Dode in Nederland

In Nederland was de dood van een 28 jarige vrouw uit Zeist op het feest Wasteland in de Hemkade in Zaandam aanleiding om een dergelijk feest in zijn geheel te verbieden. 

Zeldzaam

Gevallen waarbij een xtc gebruiker komt te overlijden zijn overigens uiterst zeldzaam. Meestal gaat het dan om personen die verschillende drugs gecombineerd hebben. Of er was reeds sprake van gezondheidsproblemen voor de drug werd genomen. Een andere reden kan zijn dat de producent gebruik maakt van risicovolle ingrediënten.

PMMA

Een voorbeeld van zo’n fout ingrediënt is PMMA. De effecten van PMMA worden veel later en veel minder sterk gevoeld dan bij MDMA. Het kan dus zijn, dat de gebruiker denkt een “lage dosis” MDMA te hebben genomen, waardoor er sneller wordt bijgepakt.
Wanneer dat te snel gebeurt dan krijgt de gebruiker sneller een riskante dosis binnen. Gebruikers rapporteren via o.a erowid vervelende lichamelijke effecten zelfs pas 24 tot 72 uur na aanvankelijke inname. Deze effecten zijn het best te vergelijken met griepsymptomen, dit kan per persoon verschillen in zwaarte.

Overdosis PMMA

Ook treedt er bij PMMA snel een ‘overdosis’ op. Het verschil in dosis waarbij psychische effecten optreden en waarbij een overdosis optreedt, is maar heel klein. Neemt je ietsje teveel dan kan dat leiden tot misselijkheid, onregelmatige hartslag, ademhalingsmoeilijkheden, stuiptrekkingen, hartaanvallen, bewusteloosheid en extreem stijgende lichaamstemperatuur (oververhitting).

Of dit bovenstaande ook het geval is geweest in Sydney horen we wellicht later nog.

Dode op festival