Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Ga jij ook een SOA halen op vakantie?

jun 25, 2021

Covid is uit, SOA is in. Dat zegt het alleswetende en zich nooit vergissende instituut dat communiceert via hun eigen talkshowsterren RIVM.

Testen

Het aantal mensen dat een Seksueel Overdraagbare Aandoeningen-test laat doen bij een Centrum Seksuele Gezondheid (CSGCentrum Seksuele Gezondheid) is het afgelopen jaar gedaald door de uitbraak van het coronavirus. Joh, serieus RIVM? Het percentage dat echter ook echt een soa had, is gestegen van 19 procent in 2019 naar 21 procent in 2020. Chlamydia blijft de meest voorkomende soa. Dit blijkt uit het soa-jaarrapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Alleen de besmette viespeuken deden nog aan condoomloze seks tijdens de lockdowns.

Helemaal los

Kijk, normaal gaat de jeugd op plekken zoals Chersonissos, Lloret de Mar of Mallorca. Dan wippen ze op het strand tot de laatste zandkorrel niet meer gevoeld wordt. Door de overvloed aan foute drugs (volgens de lokale dealer kan je ze beter per 2 nemen) en heel veel goedkope neppe Bacardi is een condoom wel een dingetje dat even niet past in het geile schema van de wandelende testosteron bommen. Op een donker strand met knetterveel zand op je pik is zo’n ding omdoen al helemaal kansloos, al zou je ze bij je hebben trouwens.

In 2020 lieten ruim 105.000 mensen zich testen bij de CSGCentrum Seksuele Gezondheid’s. In 2019 lag dat aantal op ruim 150.000 consulten. Doordat er in 2020 minder mensen zijn getest, zijn er ook minder soaSeksueel overdraagbare aandoeningen-diagnoses vastgesteld. Maar het percentage positieve uitslagen was juist hoger dan in eerdere jaren. Dit komt omdat er, vanwege de afgeschaalde zorg, naar verhouding meer personen zijn getest met een hoog risico op soa. Naast de CSG-cijfers uit 2020 worden cijfers van huisartsen gebruikt uit 2019. Huisartsen voeren de meeste soa-consulten uit. Het aantal soa-consulten bij huisartsen bleef in 2019 stijgen. In dat jaar hadden zij bijna 365.000 soa-consulten. Dat is ruim 8 procent meer dan in het jaar ervoor.

RIVM

Spaanse variant

Wij denken dat in het najaar de eerste golf verwacht wordt van de Spaanse variant van Chlamydia, met mogelijk later in de herfst een meer schadelijke Griekse mutatie. En de jeugd? Die trekt zich nergens geen ene reet van aan en gelijk hebben ze.