Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Gazet van Antwerpen raaskalt over GHB

okt 23, 2018
ghb
De Gazet van Antwerpen raaskalt letterlijk over de drugs GHB. Onder het artikel zullen we uitleggen waarom ze onzin verkopen.
HEIST-OP-DEN-BERG –  Een 29-jarige Heistenaar zit in de cel op verdenking van betrokkenheid bij een grote drugszaak. Hij zou mee betrokken zijn bij de productie en verkoop van vloeibare XTC (GHB). Een tweede verdachte wordt opgespoord.

De lokale recherche van politiezone Heist was een tijdje geleden gestart met een onderzoek naar het aanmaken en verhandelen van vloeibare XTC. “Een 29-jarige Heistenaar kwam daarbij in beeld. Hij zou zich op relatief grote schaal hebben beziggehouden met de zaak”, klinkt het bij de speurders. “Er konden twee leveringen met aanmaakproducten voor GHB onderschept worden. Het ging om GBL, één van de belangrijkste aanmaakproducten voor de drug. Een 39-jarige Nederlander bleek daarvoor verantwoordelijk te zijn.”

Op twee plaatsen in Nederland en Duitsland werden simultaan huiszoekingen uitgevoerd. Daarbij werd ruim vijfhonderd liter GBL aangetroffen. “Daarmee kan ongeveer 1.300 liter vloeibare XTC worden aangemaakt. Goed voor een straatwaarde van bijna drie miljoen euro.”

De Heistenaar werd door de onderzoeksrechter aangehouden. De raadkamer verlengde zijn aanhouding met een maand. Tegen de Nederlander is een Europees aanhoudingsmandaat uitgevaardigd. Voorlopig is de man nog spoorloos.

Allereerst is het natuurlijk volslagen onzin dat de Belgische krant spreekt over vloeibare XTC. Dat is een achterhaalde term die werkelijk nergens op slaat. De werking van de drug GHB heeft in geen velden of wegen overeenkomsten met die van XTC. Kennelijk heeft de journalist de klok wel horen luiden maar weet hij niet waar de klepel hangt.

Maar het kan nog erger, want het artikel van “tdk”, zoals de schrijver zich noemt, leert de lezer dat er uit 500 liter GBL 1.300 GHB geproduceerd zou worden. Laten we dat even voor wat het is, vervolgens lezen we dat 1.300 liter goed is voor zo’n 3 miljoen euro. Een eenvoudig rekensommetje leert ons dat dit neerkomt op 2.308 euro per liter GHB. Dan komen de verdachten natuurlijk in 1.000 jaar niet van hun handel af. Sterker nog, al heeft TDK zich vergist door een nul teveel in te tikken, dan kost een liter altijd nog 230 euro en dat is zo ongeveer het dubbele van de bij ons bekende straatwaarde (120 euro per liter).
We hopen dat de kop waarin de 3 miljoen vet gedrukt genoemd wordt, veel kliks heeft opgeleverd.

ghb