Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Geen FFWD Dance Parade, wel Zomercarnaval?

jul 31, 2023
Carnaval in de zomer

Op zaterdag 29 juli vond er een schietincident plaats bij de Coolsingel in Rotterdam, waarbij twee personen gewond raakten. Omstreeks kwart voor negen ’s avonds schoot een verdachte op een slachtoffer, waarna de politie ingreep en de verdachte zelf neerschoot. Beide betrokkenen werden naar het ziekenhuis gebracht en zijn daarop aangehouden. Naast de schutter en het slachtoffer is er een derde verdachte aangehouden die mogelijk betrokken was bij het incident.

Drie gewonden

Het schietincident vond plaats op de Coolsingel/Van Oldenbarneveltplaats. Agenten waren getuige van de verdachte die het slachtoffer neerschoot, waarna zij meerdere schoten op de verdachte afvuurden. Hierdoor raakten zowel de verdachte als het slachtoffer gewond. Tijdens het tumult raakte ook een vrouw gewond door een val terwijl zij het incident probeerde te ontvluchten.

Derde verdachte gepakt

Direct na het gebeurde werd een derde verdachte aangehouden in de buurt van de Van Oldenbarneveltplaats, op verdenking van betrokkenheid bij het incident. Zoals gebruikelijk is de Rijksrecherche, onder leiding van het Openbaar Ministerie, belast met het onderzoek naar het schieten door de politie.

Eerder schietincident op dezelfde dag

Opmerkelijk is dat eerder op dezelfde dag ook al een schietincident plaatsvond op de Coolsingel. Vooralsnog lijkt er geen direct verband te zijn tussen beide incidenten, maar deze mogelijkheid wordt meegenomen in het lopende onderzoek. De autoriteiten zullen grondig onderzoeken wat er zich precies heeft afgespeeld en welke omstandigheden hebben geleid tot deze geweldsuitbarsting.

Zomercarnaval.

Foto pixabay

Schietincident aanleiding tot verbod FFWD

Het schietincident waar je naar verwijst vond plaats op 22 augustus 2009 tijdens het muziekfestival “Holland’s Finest” in Hoek van Holland. Tijdens dit incident kwam de 19-jarige Robby van der Leeden om het leven, en er raakten zes anderen gewond. Het incident heeft veel aandacht gekregen in de media en heeft geleid tot discussies over veiligheid op muziekevenementen.

Schutters onbekend

De schietpartij begon toen er een vechtpartij ontstond tussen verschillende groepen mensen. De politie werd opgeroepen om de situatie te beheersen, maar de situatie escaleerde toen er schoten werden gelost. Het is nog steeds niet helemaal duidelijk wie de schutter(s) waren en wat hun motieven waren.

Groot onderzoek O.M.

Na het incident volgde er een uitgebreid onderzoek door de politie en het Openbaar Ministerie om de verantwoordelijken voor het geweld te identificeren en te berechten. Uiteindelijk werden enkele verdachten gearresteerd en vervolgd voor hun rol in het incident.

FFWD Chillnight

Strengere maatregelen

Het schietincident in Hoek van Holland heeft geleid tot strengere veiligheidsmaatregelen op grote muziekevenementen in Nederland. Organisatoren, gemeenten en de politie werken nauwer samen om de veiligheid van festivalgangers te waarborgen en dergelijke incidenten in de toekomst te voorkomen. Dat was ook meteen een handvat om de FFWD Dance Parade niet meer toe te staan in de gemeente.

Doorn in het oog

Bij de dance liefhebbers was het niet meer doorgaan van deze parade met vrachtwagens met daarop bekende dj’s die door de hele Rotterdamse binnenstad trok een doorn in het oog. En er werd zout in de wond gestrooid toen de organisatie van het Zomercarnaval wél toestemming kreeg voor een soortgelijk evenement.

Oproep tot stoppen

Steeds meer stemmen gaan op om het zomercarnaval in Rotterdam op een dergelijke manier geen doorgang meer te laten vinden. Uitzonderlijk veel geweldsincidenten zoals vechtpartijen, steekpartijen en schietincidenten lijken amper van invloed op het afgeven van een vergunning en dit tot verbazing van veel mensen en politici.