Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Gissen naar criminele winsten blijft gissen

nov 29, 2018

Afgelopen woensdag werden op een internationale conferentie in ‘s-Hertogenbosch veel vermoedens geuit voor het einddoel van criminele winsten.

Hele bergen deskundigen die het allemaal een beetje weten, maar niemand weet het fijne ervan. Drugscriminelen verdienen miljarden. En vroeger zocht je dan in het dorp die kerel met een uitkering en een dikke Mercedes en je wist meteen waaraan de winst werd besteed.

Maar criminelen worden slimmer en de wereld groter. Slechts twee procent van het criminele geld wordt afgepakt nadat criminelen zijn veroordeeld.

Tuin en tieten

Vanzelfsprekend verdwijnt een groot deel in de aanleg van een tuin, nieuwe meubels, tieten voor mevrouw en nog wat van dat soort standaard materiële zaken. Maar het grote geld kan daar niet in gestopt worden. Daar moeten criminelen mee de wereld over.

Verre landen

En om de grote sommen crimineel geld te transporteren worden allerlei vage bedrijven opgezet en worden er transacties gedaan die uiteindelijk eindigen in verre landen.  Denk daarbij aan Dubai, China, Turkije, Marokko en Panama”. 
Hanneke Ekelmans, de hoogste baas van de politie in Zeeland en West-Brabant, wijst erop dat criminelen allerlei trucs gebruiken om geld over te brengen en dat je daar oog voor moet hebben. “We zien horloges die de wereld rond gaan om de cash makkelijk te transporteren”, zo knikt de Belgische chef van de federale recherche Stanny de Vlieger.

Toine Spapens

Aanleiding voor de conferentie was een diepgravend onderzoek naar de Belgische en Nederlandse drugsmarkten. Een van de onderzoekers is criminoloog Toine Spapens, die aan de Universiteit van Tilburg werkt. Hij dook ook al in de sponsoring door criminelen van bijvoorbeeld voetbalclubs. 

Spapens wilde ook wel wat kwijt over dat misdaadgeld, maar was voorzichtiger dan de politiemensen. “Waar het in zit? Dat is the million dollar question. Tja, leuke dingen, vakanties? Je laat je huis verbouwen, je laat je vrouw verbouwen. Misschien vastgoed, kleine bedrijvigheid. Maar waar het echt blijft, daar hebben we geen zicht op.”

Ibiza en Marbella

Wellicht moeten de teams eens een kijkje nemen op Ibiza. Daar worden vele tonnen geïnvesteerd in de huur van villa’s, die vervolgens weer worden onderverhuurd. Ook laten de criminelen kapitalen achter tijdens het uitgaan in zaken zoals de Blue Marlin of Ushuaïa. Op het eiland zijn VIP tafels van 10.000 per avond en flessen champagne van 60.000 euro per stuk gaan er sneller dan de kroketten van de Febo. En in Marbella is dat al niet anders.