Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Costa wiet, dus er moet meer geld komen

nov 28, 2018

Costa wiet. De tijd dat de Zuid Spaanse berghellingen vol stonden met olijfbomen lijkt voorbij nu de Nederlandse wiettelers hun eigen land uit worden gejaagd. Fantastisch veel zon, moeilijk bereikbare plekken en vruchtbare grond doen de wiet planten groeien tot aan de hemel.

En de Spanjaarden zitten met de handen in het haar, zo blijkt uit een reportage van 1vandaag. Natuurlijk is de hoofdrolspeler in deze kwestie niet de cannabis, maar cocaïne.

Eind oktober wordt in een druk Sushi-restaurant in het centrum van Torremolinos de Utrechtse topcrimineel Hamza Ziani (34) geliquideerd. Een paar dagen later vindt de Spaanse Guardia Civil de op-een-na grootste partij coke ooit in Europa. Het gaat om maar liefst 6000 kilogram, verstopt tussen bananen uit Costa Rica – aangetroffen in een loods op een industrieterrein in Malaga. Dertien Nederlandse verdachten zijn aangehouden, vooral Brabanders.

Costa wiet

Vaste coffeeshop bezoekers weten inmiddels wel dat de Costa wiet bijzonder populair is geworden bij de inkopers. De Spaanse wiet is van een uitmuntende kwaliteit omdat het groeit op zeer vruchtbare aarde.

Ook de eeuwig schijnende koperen ploert op het schiereiland zorgt voor toppen die inmiddels welhaast beter zijn dan die uit de Oud Hollandse kweekkasten. Niet verrassend dat de wietkwekers die gebukt gaan onder een heksenjacht hun uitvlucht zoeken naar Spanje.

Gedoogbeleid niet gesnapt

De Spaanse justitie snapt, geheel terecht, geen ruk van ons gedoogbeleid en ze snappen maar al te goed dat de aan de voordeur legaal verkochte wiet in de coffeeshop, illegaal het pand moet binnenkomen.
En ook de Spanjaarden geloven nog in sprookjes en willen de oorlog tegen de plant gaan opvoeren en ze roepen daarbij de hulp in van de Nederlandse politie.

Baantje aan de Costa del Sol

En ja hoor, daar is het eerste balletje opgegooid voor alweer een paar baantjes bij justitie. Fijne baantjes die keer, want er wordt al geopperd om een aantal medewerkers van justitie, waaronder een officieer, een vaste plek te geven aan de Costa de Sol. Hoe leuk wil je het krijgen?

Extra geld

Nu is de vraag wanneer er een korpschef opstaat en in een programma zoals Pauw gaat vertellen: “dat het probleem van de wietkwekers zich aan het verschuiven is naar Spanje en dat we problemen in Nederland alleen maar kunnen voorkomen als we het bij de bron aanpakken.
En die bron zit in Spanje, dus er is veel geld extra nodig en bovendien kunnen we het die arme Spanjaarden niet alleen op laten knappen toch.

Er wordt prat gegaan op de expertise die het Nederlandse korps heeft opgedaan in de loop der jaren en de minister moet er echt meer geld voor vrijmaken.”

Andere oplossing

Nou, wij denken aan een hele andere oplossing. En dat is de cannabis volledig legaliseren. Dan komen er vanzelf weer olijfbomen op die Zuid Spaanse berghellingen, hoeven er geen dure Nederlandse ambtenaren naar Spanje en zullen de criminelen zich weer moeten beperken tot hun core business, cocaïne. En dat is dan weer makkelijker te bestrijden door de Spanjaarden zelf indien nodig.