Ook Groningen sceptisch over proef legalisering wietteelt

De Groningse burgemeester Peter den Oudsten lijkt de volgende te zijn die gaat afhaken bij de proef van gelegaliseerde wietteelt. Na Leeuwarden, Amsterdam en Rotterdam heeft ook Groningen ernstige bedenkingen bij de huidige opzet van de proef.

Tien kwekers

Daar waar den Oudsten had gehoopt dat als zijn gemeente mee zou doen, dit goed zou zijn voor de werkgelegenheid in zijn regio, daar blijkt dat dit beslist niet het geval is. Het is echter niet aan de gemeente te bepalen wie de cannabis mag kweken en aan de coffeeshops mag leveren, zegt hij. ,,De rijksoverheid doet de aanbesteding. Daarbij gaat het om maximaal tien kwekers in het land”, aldus de burgemeester.

Er is een groep van Oost-Groninger ondernemers, die voor onder meer de stad-Groningse coffeeshops legaal wiet willen gaan kweken in Oost-Groningen. Dit zou volgens de ondernemers tachtig arbeidsplaatsen op moeten leveren. Dat ze alle tachtig over vier jaar om een uitkering moeten vergeten ze even daar in het Noorden.

QATI

De groep, die de naam QATI draagt, kwam gisteren met het initiatief naar buiten. Recent is bij gemeenten die aan de proef willen meedoen het enthousiasme flink getemperd, nu er meer bekend is over de voorwaarden die het kabinet stelt aan het experiment. Voor de verplichte deelname en het feit dat omliggende gemeenten die niet mee doen coffeeshops hebben met een compleet ander aanbod. En ook de herintredende wietpas steekt de Groningse burgervader.

Groningen gaat zijn kritiek kenbaar maken aan het kabinet, zegt Den Oudsten, en zal zich ook richting Tweede Kamer roeren tegen de tijd in dat die – waarschijnlijk in januari of februari – over de proef gaat debatteren. De burgemeester: ,,Maar ik blijf positief. We pleiten al jaren voor zo’n proef. En het verkiezingsprogramma van de grootste partij in de nieuwe gemeenteraad (GroenLinks, red.) is er ook heel duidelijk over.”

Hoeveel weerstand willen ze in die ivoren torens in Den Haag nog krijgen voordat ze wakker worden?

Groningen

Redactie

De redactie van dit blog speurt het internet af op zoek naar interessante nieuwtjes en wetenswaardigheden inzake (smart)drugs. Al het nieuws over headshops en smartshops, drugscrime, nieuwe ontwikkelingen en nieuwe producten op de markt. We volgen de nieuwste trends en brengen het nieuws met een grote knipoog.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.