Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Goedkope capsules vormen gezondheidsrisico

nov 21, 2018
Lege capsules risico voor gezondheidLege capsules risico voor gezondheid

De selfmade webwinkels die lege capsules verkopen schieten als paddenstoelen uit de grond. Goed voor de consument zou je denken. Toch schuilt er een groot gevaar.

AliBaba

Nu AliExpress en AliBaba onder handbereik liggen van iedereen, zie je dat zelfs scholieren hun eigen webwinkeltjes beginnen in lege capsules. En in China maken ze veel spullen zeer goedkoop, dus kan er ook flink gestunt worden met de prijzen van de verschillende soorten capsules.

Groot riscico

Toch begeven de klanten van dergelijke webwinkel zich op zeer glad ijs. In Europa hebben we met zijn alleen afspraken over de behandeling en de samenstelling van producten die we consumeren. Dit gebeurt om grip te houden op de volksgezondheid binnen de Europese grenzen.

Het is van groot belang dat de landen van de Europese Unie samenwerken aan volksgezondheid. Ziekten verspreiden zich immers uiterst snel. De EU organiseert daarvoor ook voorlichtingscampagnes over gezondheid op het werk, over de bestrijding van aids, drugs- en alcoholverslaving, doping en kanker. De Europese Unie werkt zo aan de verbetering van de informatie over gezondheid binnen Europa. Ook stelt de EU door verschillende actieprogramma’s maatregelen op om de volksgezondheid te verbeteren.

Een onderdeel van de bewaking van de volksgezondheid in Europa is het certificeren van producten die we consumeren. Lege capsules zijn daar een mooi voorbeeld van.

Zieke dieren

Lege gelatine capsules worden gemaakt van dierlijke vetten. En de dieren waarvan deze vetten worden verkregen worden in Europa onder streng toezicht geslacht als ze gezond zijn. Dat laatste is een strikte voorwaarde om te voorkomen dat ziektes zich op een slinkse wijze verspreiden.
Wanneer een dier bijvoorbeeld BSE (Bovine Spongiforme Encephalopathie), ook wel “gekke koeienziekte” genoemd heeft, dan komt het niet door de keuring.
Dat gaat er in China heel anders aan toe. Het controlesysteem is onbetrouwbaar, controleurs worden omgekocht, of er is soms helemaal geen sprake van enige keuring.

Matige hygiëne

Uitzonderingen daargelaten neemt men het in Azië over het algemeen niet zo nauw als we spreken over hygiëne. En dus vormt de productie en de verpakking van lege capsules een zeker risico voor de gezondheid. Daarnaast worden door de eigenaren van kleine webwinkels waar je goedkoop capsules kunt kopen grote aantallen in één keer gekocht.
Deze aantallen moeten opnieuw worden verpakt in kleinere aantallen. De Keuringsdienst heeft hierop amper zicht want de winkels melden zich niet aan als een voedselverwerkend bedrijf.

Capsules met EU certificaat

Stof om over na te denken als je de volgende keer op zoek gaat naar lege capsules. Wellicht is het hier overbodig om te vermelden dat Wapwinkel haar capsules bij een Europese fabrikant koopt en alle capsules bij binnenkomst altijd zijn voorzien van een EU certificaat. Jouw gezondheid staat bij ons hoog in het vaandel.

Lege capsules risico voor gezondheid