Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Groepje aangehouden voor grootschalige export drugs

Export drugs

Driebergen – De politie heeft dinsdag 30 november op tien locaties huiszoeking gedaan. Hierbij zijn zes verdachten aangehouden. De huiszoekingen en de aanhoudingen gebeurden naar aanleiding van een onderzoek naar grootschalige uitvoer van verdovende middelen naar Denemarken en Zweden.

35 tot 66 jaar

Het gaat om mannen in de leeftijd van 35 tot 66 jaar uit Vinkeveen, Hilversum, Amsterdam en Zaandam. Naast de woningen van de verdachten werden ook een bedrijfspand in Nederhorst den Berg en een garagebox in Vinkeveen doorzocht. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Maanden onderzoek

De Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid deed onder leiding van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie de afgelopen maanden onderzoek naar deze groepering die in georganiseerd verband en op grote schaal verdovende middelen naar het buitenland transporteerde.

EncroChat

Dit criminele samenwerkingsverband maakte daarbij gebruik van de anonieme berichtendienst EncroChat. Uit onderschepte EncroChat-berichten bleek sprake van een duidelijke taak- en rolverdeling binnen de organisatie. De organisatie maakte gebruik van dekmantelbedrijven, geavanceerde controleapparatuur en contra-observatie.

Denemarken en Zweden

Er ontstond zicht op in ieder geval negentien transporten met verdovende middelen naar Scandinavië in de periode februari 2020 tot en met oktober 2020. In samenwerking met de Deense en Zweedse autoriteiten werden daar de afgelopen tijd meerdere chauffeurs van verschillende transporten aangehouden, die werden aangestuurd, begeleid en betaald door het criminele samenwerkingsverband waarvan de aangehouden verdachten deel uitmaakten. De Deense autoriteiten noemden de organisatie ook wel een “supermarket on wheels”. 

EncroChat in 2020

Op 2 juli 2020 maakte de politie bekend dat zij de beveiligde telefoons van EncroChat gekraakt had en de maanden daarvoor had meegelezen met 20 miljoen chatberichten tussen criminelen. Mede hierdoor wist de afdeling Opsporing van de Dienst Infrastructuur deze groepering op te sporen.

Dure spullen

Bij de huiszoekingen vonden de collega’s meerdere Harley Davidson motoren, elf Rolex en Breitling horloges, diverse encrypted telefoons, sieraden, grote contante geldbedragen, administratie over encro-namen en transporten. Ook werd technische apparatuur aangetroffen om het verloop van de transporten te controleren dan wel de opsporing te belemmeren, zoals bakens, jammers en gps-trackers. Ten slotte werd beslag gelegd op diverse bankrekeningen, appartementen, een garagebox, een woning, personenauto’s en een boot.  

De verdachten zijn vandaag voorgeleid bij de rechter-commissaris in Zwolle en voor twee weken in bewaring gesteld.

Redactie

De redactie van dit blog speurt het internet af op zoek naar interessante nieuwtjes en wetenswaardigheden inzake (smart)drugs. Al het nieuws over headshops en smartshops, drugscrime, nieuwe ontwikkelingen en nieuwe producten op de markt. We volgen de nieuwste trends en brengen het nieuws met een grote knipoog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *