Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Grondstoffen onderschept in Istanbul

aug 23, 2021
Grondstoffen in IstanbulFoto: Raillynews

Als onderdeel van de operatie die op de luchthaven van Istanbul werd uitgevoerd door de douanehandhavingsteams van het ministerie van Handel, werd 4,3 ton precursoren met als eindbestemming Nederland die bij de productie van drugs werden gebruikt, in beslag genomen.

Verdachten

Drie van de vier verdachten die werden vastgehouden in verband met de inbeslagname van 382 ton chemicaliën die werden gebruikt bij de productie van drugs op de luchthaven van Istanbul door douanehandhavingsteams, werden gearresteerd. Bij de operatie die werd uitgevoerd door de douanehandhavingsteams van het ministerie van Handel op de luchthaven van Istanbul, werd 4,3 ton tussenchemicaliën die bij de productie van drugs werden gebruikt, in beslag genomen.

Vanuit Hong Kong

De goederen met een gewicht van 2 ton, die via de lucht vanuit Hong Kong werden aangevoerd en via Turkije over land naar Nederland werden vervoerd, werden als risicovol beschouwd en geanalyseerd in het Criminal Laboratory Douanehandhaving. Als resultaat van de analyse werd, in tegenstelling tot wat werd verklaard, vastgesteld dat het product een van de chemische tussenproducten was die werden gebruikt bij de productie van “amfetamine” en “methamfetamine”.

Verenigde Naties

Er is ook vastgesteld dat de stof in kwestie één van de stoffen is die door de relevante organen van de Verenigde Naties worden gevolgd in het kader van internationale regelgeving voor drugsbestrijding, en waarvan het gebruik en de handel door het ministerie van Volksgezondheid worden gecontroleerd in nationale wetgeving .

Daarop werd in het onderzoek van de Narkokim-eenheden van de douane van Istanbul Airport vastgesteld dat een tweede zending naar dezelfde afzender en ontvanger zou gaan. Bij de tweede lading werd ook de stof met een gewicht van 2 ton, die naar Turkije kwam, onder controle genomen en werden de nodige laboratoriumanalyses uitgevoerd. In beide zendingen werd in totaal 4 ton stoffen in beslag genomen die bij de productie van drugs werden gebruikt.

Nederland

Om de kopers van de stof die wordt gebruikt bij de vervaardiging van drugs in Nederland te identificeren en hun internationale connecties bekend te maken, heeft de Algemene Directie Douanehandhaving contact opgenomen met de Nederlandse wetshandhavingseenheden en is een besluit genomen over “internationale gecontroleerde aflevering”. In het kader van de gecontroleerde afleveringspraktijk is de chemische stof in beslag genomen en is de stof -heel slim – vervangen door een andere onschadelijke stof van dezelfde kleur en gewicht. De goederen die in de voertuigen werden geladen, werden eerst gevolgd door Turkse wetshandhavingseenheden en vervolgens door andere landen op de route tot aan de bestemming.

Uden

Bij de gelijktijdige operatie in Turkije en de Nederlandse stad Uden zijn grote hoeveelheden materialen in beslag genomen die zijn gebruikt bij de productie van drugs. Als onderdeel van de operatie werden 16 mensen, waaronder de vermeende koper van de stof, vastgehouden. Drie van de verdachten, die na de procedures op het politiebureau zijn overgebracht naar het gerechtsgebouw, zijn aangehouden.