Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Grote Italiaanse drugsvangst met Nederlandse betrokkenheid

jun 9, 2022

In Italië heeft de politie heeft 4,3 ton (4.300 kilo) cocaïne onderschept. De drugs hebben een geschatte straatwaarde van 240 miljoen euro (dat is als het meer dan 50 euro per gram opbrengt) en de vondst geldt als een van de grootste drugsonderscheppingen in Europa. Er zijn 38 arrestatiebevelen uitgevaardigd in Italië, Slovenië, Kroatië, Bulgarije, Colombia en ook Nederland.

De Golfo

De drugs zouden afkomstig zijn van het Colombiaanse Del Golfo-kartel. De baas van dit kartel werd vorig jaar al aangehouden op zijn eigen bruiloft (…)

De korpsen uit verschillende landen hadden meer dan een jaar onderzoek nodig voor ze konden ingrijpen op deze drugstoevoerlijnen. Ook Amerikaanse inlichtingendiensten hielpen mee met het onderzoek. Sinds mei 2021 werden negentien drugsleveringen nauwlettend in de gaten gehouden om betrokkenen te kunnen identificeren.

Grote tik

“Het is een volgende tik voor het grootste Colombiaanse drugskartel”, aldus de Italiaanse autoriteiten. Er is behalve cocaïne ook bijna 2 miljoen euro aan geld in beslag genomen.

Propaganda

We blijven het maar zeggen dat dit soort hoera berichten van justitie niets anders is dan propaganda voor de vele banen binnen de bestrijding van drugs. Die bestrijding faalt al decennia en zal dat ook in de toekomst blijven doen. Dat weten de producenten, de gebruikers en ook de strijders. En hoe strenger je straft en hoe harder je jaagt, des te harder wordt de drugshandel en des te meer mensen heb je nodig om het zogenaamde kwaad te bestrijden. Een illusie van een wereld zonder drugs en drugscriminaliteit was, is en blijft een illusie.

Foto: Openbaar Ministerie