Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Uithalers 010 krijgen celstraf van 1,5 jaar

sep 1, 2023
Containers in de haven

Op woensdag heeft de rechtbank in Rotterdam drie mannen veroordeeld tot gevangenisstraffen variërend van 28 tot 36 maanden, waarvan 14 tot 18 maanden voorwaardelijk.

Smokkel van cocaïne

Ze zijn schuldig bevonden aan de smokkel van 128 kilo cocaïne, een misdaad waarbij ze trachtten de drugs uit containers op een havengebied te halen. Daarnaast zijn twee van hen veroordeeld voor het onrechtmatig betreden van het haventerrein.

Op 6 mei 2023 bracht één van de mannen meerdere individuen naar een haventerrein met containers. Hij fungeerde als uitkijk en haalde hen later op. De andere twee mannen hebben die avond cocaïneblokken uit een container gehaald. Vervolgens brachten ze deze pakketten naar hun auto met de bedoeling de drugs verder het land in te smokkelen.

Criminele organisatie

Hoewel de mannen ook werden verdacht van deelname aan een criminele organisatie, heeft de rechtbank geoordeeld dat er onvoldoende bewijs is voor deze aanklacht. De aard, omvang en duurzaamheid van een mogelijke organisatie kon niet worden vastgesteld, evenmin als wat de verdachten hierover wisten.

Over het algemeen worden uithalers in de Rotterdamse haven vaak als zelfstandige medewerkers ingehuurd door netwerken die cocaïne naar Nederland smokkelen.

Strafvermindering

Twee verdachten kregen een mildere straf opgelegd vanwege hun persoonlijke omstandigheden en hun coöperatieve houding tijdens het proces. De derde verdachte kreeg dezelfde straf als geëist, omdat hij onlangs nog veroordeeld was voor een soortgelijke overtreding en geen volledige openheid van zaken gaf tijdens het proces.