Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Halve ton coke tussen de Chiquita’s

jul 16, 2021
halve ton coke

Afgelopen woensdag heeft de Rotterdamse douane tijdens een controle in de Rotterdamse haven een partij van 500 kilo cocaïne onderschept. De straatwaarde is ruim 37,5 miljoen euro. De drugs zaten verstopt in een container uit Ecuador en was geladen met bananen. Zo zie je, Grapperhaus, er verandert niets.

Rotterdam

De container was bestemd voor een bedrijf in Rotterdam. Dit bedrijf heeft overigens niets met de smokkel te maken, zo meldt het Openbaar Ministerie in Rotterdam. Het HARC-team, een samenwerkingsverband van douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam, heeft de zaak verder in onderzoek. De drugs zijn inmiddels vernietigd.

1 miljard

We hoorden een woordvoerder deze week in een talkshow doodleuk zeggen dat er 1 miljard nodig is om de drugscriminelen te bestrijden in Nederland. Knettergek!

Gebruik niet minder

Ondanks de vele honderden miljoenen die er worden stukgeslagen in de oorlog tegen drugs, blijkt dat er in de praktijk niet verandert op het gebied van gebruik. Is er in de laatste tien jaar 1 grammetje minder door een neusgat gegaan? Of is er 1 jointje minder opgestoken? Zijn de xtc pillen duurder geworden omdat justitie het zo goed doet? Op de vorige drie vragen kan je alleen maar nee antwoorden. Natuurlijk is de oorlog tegen drugs een zinloze. Een volslagen zinloze zelfs. Voor iedere kwekerij die opgerold wordt zijn er al twee nieuwe in aanbouw en voor ieder ontmanteld drugslab zijn de nieuwe spullen voor een volgende al in bestelling. Maar justitie jaagt door, tegen elke prijs.

In 2019 had naar schatting 1,9% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder in het afgelopen jaar cocaïne gebruiktHet percentage volwassenen dat ooit cocaïne had gebruikt steeg van 4,3% in 2015 naar 5,4% in 2018. In 2019 bleef dit percentage gelijk Ook het laatste-maand-gebruik met 0,8% van de algemene bevolking bleef stabiel.

War on drugs zorgt voor meer criminaliteit

Door de inzet van justitie wordt de hele handel en productie ernstig onder druk gezet. Criminelen willen nu eenmaal niet gepakt worden, maar de schoorsteen moet wel blijven roken. Voor veel criminelen rest er dan niets anders om te verharden om zo hun eigen hachje veilig te stellen. Ze worden dus alleen maar crimineler omdat justitie harder op ze jaagt dan ooit en niet omdat de drugscriminelen verharden zoals justitie ons wil doen geloven.

In plaats van minder blijkt de oorlog tegen drugs juist tot meer criminaliteit te leiden

Is het wel slecht

Steeds brengt justitie de boodschap dat drugs enorme criminaliteit met zich meebrengt en dat drugs je leven kapot maakt. Maar dat doet de drug alcohol ook en dat is algemeen maatschappelijk geaccepteerd. Bovendien blijkt na zo’n dertig jaar jagen op xtc producenten dat het gebruik van mdma, de werkzame stof in xtc, bij matig gebruik niet slecht voor je te zijn. Maar daar stappen ze gemakshalve bij justitie overheen. Of doen ze het opzettelijk, dat verzwijgen?