Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Hoe droog je verse paddo’s

feb 6, 2019

Je bent een aantal weken druk in de weer geweest met je paddo kweekset en het resultaat mocht er zijn. Je hebt dus meer paddo’s dan je meteen wilt consumeren. Drogen is dé oplossing.

Zo droog je paddo’s

Deze methode is de allerbeste en zeker de moeite waard als je je paddo oogst langer wil bewaren. Je hebt hiervoor een droogmiddel nodig en een luchtdicht bakje om aan de slag te kunnen. Droogmiddelen zijn materialen die vocht uit de lucht onttrekken. Ze worden in de industrie gebruikt om te voorkomen dat producten beschadigd raken door vocht tijdens opslag en transport.

Er zijn meerdere materialen om uit te kiezen.

Silica gel wordt vaak voor dit doel gebruikt. Het is een natuurlijk, niet-giftig materiaal en zal de droog-klus perfect klaren. Plaats je silica gel in de luchtdichte container; dit kan bijvoorbeeld een tupperware bakje zijn. Plaats een rek over de silica gel heen zodat je paddo’s niet in contact komen met de silica gel. Sluit nu de container af en de gel gaat vanzelf het vocht onttrekken Controleer de inhoud wel met enige regelmaat. Wanneer de truffels of paddo’s zo droog zijn dat ze breken als je ze buigt, dan zijn ze droog genoeg. 

Magnesium sulfaat is het beste

Magenesium Sulfaat, ook wel Epsom genoemd, is ook een product dat kan worden gebruikt om hetzelfde doel te bereiken. 
Je begint met het bakken van het Magnesium Sulfaat in de oven. Dit doe je  2 uur op 250 graden Celsius. Hiermee verander je de chemische structuur van het zout; je verwijdert het water waardoor dit verloren vocht weer kan worden aangevuld. De zouten hebben de neiging om vocht vrij snel op te nemen.
Wrijf het sulfaat klein mochten er wat klonten ontstaan zijn en doe dit dan snel in luchtdichte bakjes.

Volledig drogen

Nu kan je dezelfde stappen als hierboven volgen om je paddo’s volledig uit te drogen: Plaats het sulfaat op de bodem van een tupperware bakje en plaats er iets van een roostertje of een rekje bovenop, zodat de paddo’s of truffels niet in contact komen met het zout. Nu plaats je je deels gedroogde materiaal op het rek en sluit je de container af. Controleer de inhoud regelmatig en verwijder je opbrengst zodra deze knisperend droog is.

Bewaren van gedroogde paddo’s

Zodra je paddo’s droog zijn, bewaar je ze op een donkere, droge en koele plaats om bederf te helpen voorkomen. De houdbaarheid kan nog meer verlengd worden door de kurkdroge paddo’s te bewaren in een
vacuüm  zak. 
Als je je paddo’s op een juiste manier droogt en bewaart, dan kan je ze jarenlang bewaren voor je ze gebruikt. Het drogen van paddo’s heeft dus zeker wel zin.

Silica gel

Silica gel zakjes zijn te koop bij Wapwinkel: Silica Gel zakjes bestellen.

Drogen met silica gel