Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Hoge straffen voor leveren grondstoffen

jul 5, 2021
Justitie

Twee mannen van 45 en 49 jaar uit Den Haag hoorden vandaag jarenlange celstraffen tegen zich eisen voor het invoeren en leveren van grondstoffen voor de drugsindustrie. Tegen de 45-jarige hoofdverdachte eiste het OM 6 jaar cel, tegen de 49-jarige medeverdachte 3 jaar. Ook zou de hoofdverdachte ruim 400.000 euro crimineel vergaard geld aan de staat moeten overdragen.

Duitsland

Het onderzoek startte toen in Duitsland enkele duizenden kilo’s grondstoffen voor het bereiden van MDMA werden onderschept, die waren bestemd voor de 49-jarige Hagenaar. Vervolgens zag de politie dat de Hagenaar flink met dozen in de weer was. In een opslagbox werd vervolgens ruim 4.000 kilo aan grondstoffen aangetroffen.

Samen

De box werd gehuurd door de 49-jarige verdachte samen met een 45-jarige Hagenaar. Uit het onderzoek is volgens het Openbaar Ministerie gebleken dat die het initiatief nam en de boel coördineerde, ook het meeste profijt had van de handel. De 49-jarige man was uitvoerend personeel.

Opslagbox te klein

De grondstoffen die zijn aangetroffen kunnen worden gebruikt voor de productie van MDMA of als versnijdingsmiddel voor heroïne. Op de Encrochat-telefoon van de 45-jarige verdachte zijn gesprekken aangetroffen waaruit blijkt dat hij afspraken maakte met afnemers over handel in deze grondstoffen. In totaal huurden de mannen twee opslagboxen, omdat de handelswaar – zo bekende één van hen aan de politie – in één opslagbox simpelweg niet meer paste.

6 jaar cel

Het Openbaar Ministerie eiste tegen de 45-jarige hoofdverdachte 6 jaar cel. Ook zou hij 400.000 euro crimineel geld moeten afstaan. Tegen de 49-jarige medeverdachte eiste het OM 3 jaar cel. Dat hij ook aanzienlijk voordeel heeft gehad aan de handel, vond het OM niet bewezen.

Bron: Openbaar Ministerie