Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Niks in mijn glasAfbeelding: screenshot website nothinginmyglass.com

Lachen man, die studenten. Voor de twee Zeeuwse die het bedrijf “nothing in my glass” hebben opgericht. Wij voorspellen dat het bedrijf niets eens een jaar gaat bestaan. De studentjes hebben namelijk een papiertje uitgevonden waarmee je zelf kunt testen of er iets in je drankje is gegooid.

Smoes

Foute gasten die ergens op uit zijn gooien niets in je drankje. Dat is een hoax, of beter nog meestal een smoes die is gebruikt. Een paar keer per jaar lees je in de media wel een verhaal waarin iemand claimt dat er “iets in haar drankje is gegooid”. Maar wat is er in zulke gevallen werkelijk aan de hand?

Sensatie

De Nederlandse media is gek op sensatie. En zeker als het om drugs gaat dan zitten de journalisten die in het weekend niet veel verder komen dan twee rode wijn, als gekken te tikken achter hun toetsenbord. En tegen beter weten in zijn ze druk met knippen en plakken zonder onderzoek te doen.

Wanneer een kwaadwillend persoon dus GHB als verkrachting drug zal willen gebruiken door het bij iemand in haar drankje te gooien, moet deze er van op de hoogte zijn wat zijn slachtoffer heeft gegeten. En of hij of zij ervaren is met het gebruik van ghb of niet, of hij of zij al ghb of andere middelen op heeft, of er gedronken is en hoe de fysieke toestand is.  Ook moet het drankje binnen handbereik staan.
Je zult begrijpen, dit is een onmogelijke opgave. Het zou pas kunnen werken als rape-drugs als het slachtoffer in de fase komt waarin hij of zij nèt niet out gaat. In deze fase is een slachtoffer redelijk weerloos.

GHB gooien ze niet in je drankje

Als er echter sprake is van een lege maag, eerder alcohol- of ghb gebruik, of een slechte lichamelijke conditie, dan gaat het slachtoffer out, met alle bekende gevolgen natuurlijk als dit in een bar of discotheek gebeurt. Portiers komen opdraven en soms wordt er een ambulance gebeld.
Daarnaast gaan mensen zelden alleen uit en zal het gezelschap van het (potentiële) slachtoffer al snel zien dat er iets mis is en zullen ze op dat moment extra waakzaam zijn op het slachtoffer, wat het voor een verkrachter wederom nagenoeg onmogelijk maakt.

Wat er wèl gebeurt

Maar wat gebeurt er dan werkelijk? Er zijn nogal wat gevallen bekend waarin er slachtoffers zijn die GHB proberen (vaak voor het eerst), of die, al dan niet per ongeluk, een te hoge dosis nemen tijdens het uitgaan.

Uit angst voor artsen, politie en vooral ouders (die bij een ziekenhuisopname uiteraard gewaarschuwd worden…) zal het slachtoffer zich in alle bochten wringen en er op los liegen over de daadwerkelijke gang van zaken.
En zo wordt hier dus ‘ze hebben iets in mijn drinken gegooid’ geboren! Toch zijn er gevallen bekend waarbij GHB werd misbruikt, maar de gevallen die bekend zijn hebben zich voornamelijk afgespeeld in de privé sfeer. Hier is soms de controle wat lastiger als alle aanwezigen GHB gebruiken en kan het gebeuren dat iemand die wat GHB voor een ander klaarmaakt opzettelijk de dosis wat verhoogd.
Dit alles staat nog los van het feit of een bezitter van drugs het risico neemt zijn duur gekochte zooi op goed geluk bij een ander in zijn glas te gooien…

Bangmakerij

De media en justitie kiezen echter liever voor de ‘bangmaak’ techniek en publiceren regelmatig allerlei berichten over GHB, die echter zelden op waarheid zijn gestaafd. En veelal beroepen medici, justitie en de media zich op het feit dat GHB te snel uit het bloed is en het daarom amper te bewijzen valt.
Als het echter zo vaak voorkomt als de media ons doet geloven, dan was het al lang een keer op video vastgelegd door één of andere beveiligingscamera.

Waarom ‘nothing in my glass’ niet werkt:

  • niemand gooit drugs in je drankje
  • je vergeet het papiertje
  • de uitslag is onbetrouwbaar volgens Jinek
  • het kost je 70 cent per test
  • je staat voor lul met je papiertje
  • het werkt alleen met ghb en ketamine
  • het is gewoon stom
  • het is niet bedacht, maar import uit de USA

Geld

Ook deze studenten doen hetzelfde als justitie, ze spelen in op de angst van mensen. En waarom? Uit financieel gewin en niets anders. Zo’n kutpapiertje heeft een kostprijs van enkele eurocenten en wordt verkocht voor 70 cent. Tel uit je winst.
Dus studenten van Nederland, bespaar en koop voor die 6,99 gewoon lekker wat condooms, die beschermen je namelijk bewezen wél tegen allerlei ellende.