Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Welke aarde voor je wietplant

mei 5, 2021

Als je wietplanten kweekt dan begin je meestal in kleine potten voordat je je planten in de volle grond zet, of ze over gaat potten in grote potten. En als je overgaat op grote potten, kies dan voor een goede kwaliteit potgrond.

Goede aarde is belangrijk

Om goed wiet te kweken is goede aarde van levensbelang. Helaas is het niet altijd simpel om aan hoogwaardige grond te komen, al doen de tuincentra je anders geloven. Bij growshops tref je wel cannabis-specifieke potgrond. Maar wat als je liever zelf aarde wilt samenstellen? We gaan het hebben over de beste grond voor het kweken van wiet.

De juiste aarde:

  • bevat losse grond
  • laat goed water door
  • houdt voldoende vocht vast
  • heeft een juiste pH waarde
  • bevat voldoende voendingsstoffen

Wat is de beste aarde voor het kweken van wiet?

Lang niet alle grondsoorten zijn geschikt voor het kweken van wiet en ook niet alle wiet heeft hetzelfde type aarde nodig. Het kiezen van de optimale grondsoort is afhankelijk van diverse factoren. Namelijk het soort cannabis, het klimaat, of je thuis kweekt of in de grond, enz. Naast deze zaken geldt dat grond voor je wiet een aantal algemene eigenschappen moet hebben.

Losse grond

Wiet geeft de voorkeur aan een lichte en losse samenstelling. Een lichte textuur zorgt ervoor dat de wortels zich goed kunnen ontwikkelen en zich makkelijk een baan kunnen vormen op zoek naar water. Er kan daarbij ook voldoende zuurstof bij de wortels komen. Dit leidt tot een optimale groei en gezondheid; dat resulteert weer in mooie grote bloemen (toppen).

Waterhuishouding

Grond voor wiet moet makkelijk kunnen afwateren. Als je de wietplanten water geeft, moet het vocht niet bovenin de pot blijven staan. Watert de aarde niet goed af? Dan worden je planten ziek en blijft de opbrengst beperkt of gaat je wiet zelfs dood omdat er bijvoorbeeld rot ontstaat rondom de stam. Maar even belangrijk als goede afwatering is waterretentie. Dit betekent dat de aarde goed water vasthoudt. Goede wiet grond biedt een optimale balans van waterretentie en afwatering.

Zuurgraad

De zuurgraad van je aarde is ook erg belangrijk. Die zuurgraad wordt aangegeven met een pH waarde. De pH waarde is belangrijk omdat bij een te hoge of een te lage zuurgraad je wietplant niet goed groeit. Goede wietaarde heeft een pH van ongeveer 6. Een pH-waarde van 5,8–6,3 is ook nog goed. Als de waarde echter daarbuiten valt, beperkt dat de opbrengst. En als de pH echt afwijkt, gaan de planten het gegarandeerd niet overleven.

Meet, zeker in het begin van je kweek, altijd de pH waarde van je grond

sales

Voeding

De grond voor je wiet moet voedingsstoffen bevatten, dit zorgt ervoor dat je planten kunnen groeien. Vanzelfsprekend bevatten alle grondsoorten die te koop zijn voldoende voedingsstoffen. Deze voedingsstoffen zijn echter vaak bedoeld voor een periode van 3–4 weken. Rond de tijd dat je planten gaan bloeien, is de voorraad nutriënten in commerciële aarde meestal op. Vanaf dat punt moet je zelf voedingsstoffen toevoegen. Vanaf dat moment moet je dus je aarde gaan verrijken; iets dat in het begin niet nodig is als je kiest voor goede aarde.

Biotabs voedingstabletten

Biotabs

Biotabs producten zijn gebaseerd op een nieuw, wetenschappelijk bewezen, kweekmethode, waarbij gebruik wordt gemaakt van biologische bodembacteriën. Met producten die zeer eenvoudig te gebruiken zijn voor elke stap in het kweekproces zijn mooie en gezonde planten praktisch gegarandeerd. Dikke wortels, dikke toppen, grote oogst!

Biotabs plantenvoeding

Biotabs biologische voedingstabletten bevatten alle belangrijke mineralen in combinatie met stikstof bindende en fosfaat oplossende bacteriën en natuurlijke stoffen voor de gezonde groei van potplanten.

De tabletten bevatten een formule van langzaam werkende stikstof, natuurlijke humuszuren en nuttige bodembacteriën. Deze verbeteren de bodem en dragen bij aan de goede opname van de voedingsstoffen, wat zorgt voor uniform gezonde groei. De unieke combinatie van voeding en bodembacteriën zorgen voor een gezonde groei en een gezonde bodem.

Praktijk

In de praktijk werden er een aantal testruns gedaan. Op het Spaanse eiland Ibiza werd er twee seizoen getest met Biotabs. Er werden autoflowers gekweekt, waarbij er in de volle grond 25 planten op een rij geplaatst werden die werden voorzien van uitsluitend water. Dit water had wel een uitstekende waarde en was zeer kalkrijk. Op hetzelfde veld werd nog een rij geplaatst van identieke planten. Deze rij werd vanaf week twee voorzien van twee Biotab tabletten per plant.
Uiteindelijk bleken de planten gekweekt op uitsluitend water gemiddeld 38 gram gedroogde wiettoppen op te leveren. De planten die werden gevoed met Biotabs brachten 43 gram op. Een flinke winst dus, die de investering in de tabletten geheel rendabel maakt.

Hier koop je Biotabs per 10 stuks