Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

iGEM studenten bedenken een debiele sensor

aug 22, 2022
GHB in drankje gegooid

Voor de meest achterlijke ideeën op de planeet hoef je tegenwoordig niet meer bij de Nederlandse politieke partijen te zijn, want ook de politici in spé, de studenten komen met krankzinnige en vooral kansloze ‘uitvindingen op de proppen’. Deze week: de GHB sensor in je drankje, ROFLOL

Broodje aap over GHB

Het broodje aap verhaal over ‘ze hebben iets in mijn drinken gegooid‘ speelt weer eens op. Deze keer als een briljante uitvinding van een paar studenten die volgend jaar beseffen dat het flippen van hamburgers bij de Mac een stuk lucratiever bleek dan een sensor. Natuurlijk wordt eerst het spookbeeld aangejaagd dat mensen zomaar wat in je drankje kunnen gooien. Hoe ze dat juist doseren en waarom z van hun duurbetaalde drugs af willen, geen idee.

We bedenken een sensor!

Eureka! Het iGEM studententeam van de TU Delft werkt aan een snelle sensor voor GHB in drankjes te detecteren. Zo kan de gebruiker worden gewaarschuwd en bewijs van de drogering geleverd worden.

Zonder onderbouwing

We lezen: “Een van de meest gebruikte verkrachtingsdrugs is 4-hydroxybutaanzuur, beter bekend als GHB”. Tegelijk lezen we dat er echter geen cijfers over bekend zijn: “Er zijn echter weinig cijfers bekend over drogering met GHB, met name omdat deze stof al binnen drie uur uit het lichaam verdwenen kan zijn”. Is het nu de meest gebruikte, of weten we het eigelijk niet? Wat een onzin weerd.

SPKY project gaat alles oplossen

De verdovende effecten van GHB erg op die van alcohol, zo wordt er gesteld. Maar een milliliter te veel weinig gedoseerd en je merkt niets en een milliliter teveel en je dondert in elkaar in de kroeg waar ze je drogeren nog voordat ze je kunnen verkrachten. Het is nog nooit bewezen dat iemand onbewust is gedrogeerd in het uitgaansleven met GHB en dus werken de hardwerkende studenten aan een betrouwbare, snelle detectiemethode voor GHB met hun project SPYKE.

Nu gaan we lachen

Het doel van de studenten is om een sensor te maken die de gebruiker in een glas kan doen. Op het moment dat er dan GHB in het drankje terecht komt, gaat er een lampje in hun glas aan om de gebruiker te waarschuwen. “We hopen zo de gebruiker te beschermen tegen drogering en hen het bewijs te kunnen geven waarmee ze aangifte kunnen doen”, vertelt teamlid Rebecca Jekel. Daarnaast het team met de politie, eigenaren van clubs en cafés, het openbaar ministerie, slachtoffers van drogering en gezondheidsinstellingen om een product te maken dat voldoet aan iedereens eisen.
En wat nu als de GHB gebruiker out gaat, de ouders het niet mogen weten en ze een paar druppels op deze geniale sensor laten vallen?

Crowdfunding, nog harder lachen

Afgelopen week is het Delftse team begonnen met een crowdfunding-campagne om het onderzoek voort te zetten en hun sensor te ontwikkelen. Het team vertegenwoordigt met dit project de TU Delft op de wereldwijde iGEM-wedstrijd in Parijs in oktober van dit jaar. Rebecca: “De crowdfunding is nodig om specifieke onderdelen van de sensor te bekostigen, zodat we een zo goed mogelijk eindproduct op kunnen leveren. Alle beetjes helpen om de ontwikkeling van de sensor mogelijk te maken.” Wat een dramatisch slecht idee. Zomaar wat vragen:

  • wat bewijs je er eigenlijk mee bij de politie?
  • wie gaat die sensor betalen?
  • hoe betrap je de ‘dader’ met deze sensor?
  • wie controleert het op echtheid?

Advies: stop er geen cent in

Een ernstig kansloos project dat op voorhand al compleet mislukt is. Als je zuinig bent op je geld, stop het dan zeker niet in deze crowfunding. Die sensor gaat nooit in productie komen, zal nooit als bewijs gebruikt worden en zal door helemaal niemand worden aangeschaft.