Inzet hennep

Op een nieuw Gents industrieterrein in Zwijnaarde wordt vandaag hennep gezaaid om de inrichting van het nieuwe terrein zo duurzaam mogelijk te maken. Met de milieuvriendelijke plant hopen ze dat de site beter bestand is tegen mogelijke kwaaltjes. “Door het gebruik van hennep zal er minder erosie zijn en zal er minder stof opwaaien”, zegt onderzoekster Béatrice De Vos van UGent.

Industriële hennep

In Gent wordt vandaag industriële hennep, ook wel vezelhennep genoemd, gezaaid op het bedrijventerrein Eiland in Zwijnaarde. Dat bedrijventerrein is zo’n 35 hectare groot en in volle ontwikkeling. Vooral bedrijven die gespecialiseerd zijn in kenniseconomie en logistiek transport zullen er komen. Bij de inrichting voor de nog braakliggende terreinen wordt nu uitdrukkelijk gekozen voor duurzaamheid. 

Door hennep is er minder erosie en zal er minder stof opwaaien

Milieuvriendelijk

Industriele hennep is een milieuvriendelijke plant. Door de hennep in te zaaien wordt de kern van de stengel gebruikt voor isolatie. “Op die manier krijgen we een heel duurzaam geheel”, vertelt onderzoekster Béatrice De Vos van Universiteit Gent. “De planten worden op de site geteeld. Dat heeft als functie dat er geen erosie is en dat er minder stof zal opwaaien.” Het is een zeer snel groeiende plant waardoor er niet lang op volwassen planten gewacht hoeft te worden. Met weinig meststoffen is er na drie maanden een volwassen plant.

Bouwmaterialen van hennep

Maar de snelle groei is niet het enige positieve dat we kunnen melden, want de hennep voorkomt de opkomst van (ander) onkruid en uiteindelijk kan aan het einde van het seizoen de hennep gebruikt worden als isolatiemateriaal in de bouw.

Door Admin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *