Jagen op drugs nieuwe kerntaak kustwacht?

“Drugsjager Zr.Ms. Groningen niet te stoppen in Caribisch gebied”, zo luidt de spectaculaire kop op de website van het Ministerie van Defensie. Op diezelfde website lezen we ook wat de taken zijn van dit Ministerie: In Nederland en in het buitenland helpt de marine bij crisisbeheersingsoperaties, humanitaire hulpoperaties en rampen. Het krijgsmachtdeel kan zelfstandig operaties uitvoeren. Optreden kan ook samen met de landmacht, luchtmacht, marechaussee en met buitenlandse bondgenoten. Wij lezen niet over ‘drugsjagers’.

Trofeeën vol trotst genoemd

13 opgepakte verdachten en bijna 2.900 kilo aan drugs. Dat is de laatste vangst van Zr.Ms. Groningen in het Caribisch gebied tijdens 2 onderscheppingen op 1 dag. Daarmee sloeg het schip al 9 keer toe, sinds het eind april de taken van Zr.Ms. Friesland overnam. Sindsdien is ruim 9.000 kilo aan contrabande onderschept.

Kustwacht jaagt op drugs

Dit keer speelde de 1e vangst zich af in de vroege ochtend van 10 augustus. De Groningen kwam in actie op aanwijzing van het Maritiem Operatie Centrum van de Kustwacht Caribisch gebied. Met de snelle onderscheppingsboten (FRISC’s) werd vervolgens een verdacht vaartuig gestopt.

Jagen op drugs

De 5 verdachten bleken hun illegale waar overboord te hebben gegooid. Die kon uit het water worden gevist. Het betrof 550 kilo drugs, waarvan 100 kilo marihuana en 450 kilo cocaïne. De verdachten zijn ter plekke aangehouden.

Drugsjagers marine

2e vangst

De 1e vangst was nog niet afgewikkeld, of de Groningen kwam opnieuw in actie. Deze keer werden er 2 verdachte go-fasts gespot. Die lagen op dat moment naast elkaar voor een tankstop. Toen de verdachten doorkregen dat de Groningen op hen af kwam, dumpten zij hun waar in een van de boten en gingen er in de andere vandoor. Opnieuw zetten de FRISC’s de achtervolging in, terwijl de bemanning van de Groningen zich over de gedumpte waar ontfermde. Omdat de verdachten niet reageerden op stoptekens en waarschuwingsschoten, zag de bemanning van de FRISC’s zich genoodzaakt de buitenboordmotor van de go-fast uit te schakelen. De 8 verdachten zijn vervolgens aangehouden en naar de Groningen overgebracht. Zij zijn met de 2.300 kilo cocaïne overgedragen aan de autoriteiten op Bonaire. Dat gold ook voor de 1e vangst van de dag.

Bron: defensie.nl

Mooie banenmachine

We weten allemaal al 40 jaar dat de oorlog tegen drugs niets helpt, ook bij de Kustwacht weten ze dat. Maar je houdt wel mooi alleen aan boord al 90 mensen aan het werk, waarbij enig rendement ver buiten beeld is. Wanneer snapt de Nederlandse bevolking nu eens dat het al lang niet meer draait om het bestrijden van drugs maar om het in stand houden van banen bij de overheid?

Redactie

De redactie van dit blog speurt het internet af op zoek naar interessante nieuwtjes en wetenswaardigheden inzake (smart)drugs. Al het nieuws over headshops en smartshops, drugscrime, nieuwe ontwikkelingen en nieuwe producten op de markt. We volgen de nieuwste trends en brengen het nieuws met een grote knipoog.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.