Truffels blijven definitief belast met hoog tarief

In 1997 werden in Nederland en België de magische truffels geïntroduceerd en over de verkoop werd het lage belastingtarief geheven, zoals dat bij voedingsmiddelen ook gebeurt. Daar kwam echter verandering in. Magische Paddenstoelen die gebruikt worden vanwege hun hallucinerende eigenschappen zijn geen voedingsmiddelen maar genotsmiddelen en vallen dus niet onder het verlaagde btw-tarief. Smartshop-eigenaren waren het er niet mee eens gingen hiertegen in beroep. Bovendien leek de Hoge Raad er ook anders over te denken in 2014.

Voedingsmiddelen of genotsmiddelen?

Het lage 9% tarief zou moeten gelden voor de truffels die een smartshop verkocht, zo vond de eigenaar. Maar helaas pindakaas in een vorige week gepubliceerde uitspraak wordt hij in het ongelijk gesteld door de Rechtbank in Den Haag. De zogeheten magische truffels vallen volgens de rechter niet onder de definitie van voedingsmiddelen, zo oordeelt de rechtbank.

Het zijn dus genotsmiddelen. En de verkoop daarvan wordt belast met het algemene tarief -lees: hoge- van 21%. De Belastingdienst volgde dat standpunt al sinds 2019, net zoals we dat bij Wapwinkel deden overigens. Onlangs oordeelde de rechtbank Gelderland in een vergelijkbare zaak hetzelfde.

Redactie

De redactie van dit blog speurt het internet af op zoek naar interessante nieuwtjes en wetenswaardigheden inzake (smart)drugs. Al het nieuws over headshops en smartshops, drugscrime, nieuwe ontwikkelingen en nieuwe producten op de markt. We volgen de nieuwste trends en brengen het nieuws met een grote knipoog.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.