Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Justitie blijft hameren op meer geld

nov 13, 2018
hamer rechtbank

Nieuwsuur was weer eens het podium voor de politietop om te bedelen om meer geld voor de bestrijding van de (drugs)criminelen. Alsmaar meer geld en meer mankracht, dat lost alles op. Maar hoelang geloven de burgers nog in dat sprookje?

De heersende problemen leiden ertoe dat de politie en de rechterlijke macht hun grip op de zware georganiseerde criminaliteit verliezen. Buruma (Raadsheer van de Hoge Raad, de hoogste rechter in Nederland) stelt dat er veel onderzoek wordt gedaan door de politie en het OM, maar dat dat zelden tot echt zware veroordelingen leidt. Resultaatgericht werken lijkt voorop te staan. Vol trots worden er invallen in drugslaboratoria getoond in de media en de persvoorlichters doen hun stinkende best om berichten over opgerolde wietkwekerijen gepubliceerd te krijgen.

Gewenste resultaten

“Resultaat haal als je als politie een mevrouw met een wietzolder arresteert of een man die een gifvat dumpt en erbij zet dat het georganiseerde misdaad is. En vervolgens ga je door naar de volgende zaak, in plaats van dat je genoeg tijd neemt om degene te vinden die de investeringen deed voor die wietplantage of het xtc-lab”, zegt Buruma.

Meer geld

Maar waarom blijft de Nederlandse belastingbetaler nu geloven dat meer geld zal leiden tot minder criminaliteit in het drugsmilieu? De vele honderden miljoenen die de misdaadbestrijders opslokken ieder jaar hebben immers niet tot gevolg dat het minder wordt.
Integendeel, er lijkt meer wiet gekweekt te worden dan ooit (oplossing: legaliseer het) en de hoeveelheid geproduceerde synthetische drugs klotst tegen de plinten op (oplossing: legaliseer tenminste XTC).
Zolang justitie blijft roepen dat het allemaal levensgevaarlijk is en de drugshandel koste wat het kost bestreden moet worden, blijft het in de criminele hoek en dan is de cirkel weer rond. Dan moet er weer meer geld komen en stijgt de criminaliteit. Want hoe groter het risico, des te meer geweld en intimidatie vanuit de criminelen.

Denk in legalisering

Voor de duizendste keer doen we hier een oproep om tenminste te beginnen met het legaliseren van de wietteelt. Niet met één of ander poldermodel proefje, maar gewoon legaliseren. Dat bespaart vele honderden miljoenen en levert ook via accijnzen nog eens flink wat op voor de staatskas.

De crimefighters kunnen zich dan inzetten op moord- en doodslag, verkrachters en internetfraude om er maar eens een paar te noemen.

Ook XTC legaliseren

En ook het in een verdomhoekje geduwde MDMA, de werkzame stof in een XTC pil, blijkt eigenlijk helemaal niet schadelijk voor de mens. En dit was destijds toch de voornaamste reden om het op de Opium I lijst te plaatsen. Wanneer dit product gelegaliseerd wordt komt er controle op de kwaliteit, criminelen zullen stoppen met produceren en komen er weer honderden miljoenen vrij.
En bij de legalisering van XTC zal het overgrote deel van de dumpingen van drugsafval verdwijnen. Dat maakt het ook nog een win situatie voor het milieu en kunnen boswachters weer gewoon bomen en herten gaan tellen.

De media zwijgt

Opmerkelijk genoeg lees je in de media uitsluitend de bedelberichten over geld en de paniekoproepen dat we de grip op de criminaliteit dreigen te verliezen.
Je leest amper een tegengeluid waarbij er een oproep wordt gedaan tot legalisering. Het strafbaar houden van cannabis en xtc zal niet leiden tot betere prijzen voor deze producten, de kwaliteit komt het ook niet ten goede. Wel vollere gevangenissen, veel meer werk voor justitie en de daarmee honderden miljoenen die verdampen als sneeuw voor de zon. Want het beoogde resultaat blijft, zo blijkt al tientallen jaren, volledig uit. Er wordt immers geen pil minder geproduceerd, geen jointje minder gerookt en de criminaliteit rondom deze producten daalt niet maar stijgt.

harddrugs legaal