Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Kappen nou met die drugs in het verkeer

drugs in het verkeer

Limburg – Sinds de invoering van de speekseltest in 2017 ontdekt de politie steeds vaker drugsgebruik in het verkeer. Bij 85 tot 90 procent van de testen wordt door bloedonderzoek vastgesteld dat de verkeersdeelnemer inderdaad drugs heeft gebruikt.

Levensgevaarlijk

Rijden onder invloed van drugs levert een gevaar op voor de verkeersveiligheid waarbij de bestuurder, inzittenden en overige weggebruikers het risico lopen (ernstig) gewond te raken. De politie kan drugsgebruik aantonen via een speekseltest en/of bloedonderzoek.

Toename

Het aantal automobilisten dat onder invloed van drugs achter het stuur kruipt, neemt alsmaar toe. Automobilisten die na het gebruik van allerlei soorten drugs de weg op gaan, van wiet en xtc-pillen tot coke, speed en lachgas. Met alle gevolgen van dien. Weggebruikers die onder invloed zijn voelen zich vaak superieur, rijden roekeloos en herkennen de gevaren niet. Helaas gebeuren er regelmatig dodelijke ongevallen waarbij drugs in het spel is.

Limburg

Bij controles in Limburg bleek dat in de eerste 3 maanden van vorig jaar (2021) 150 bestuurders positief testten op een speekseltest die drugs opspoort. Dit jaar (2022) testten tot nu toe al 387 bestuurders positief. De politie mag bij een vermoeden van drugsgebruik een speekseltest afnemen bij een verkeersdeelnemer. Is die speekseltest positief, dan volgt een bloedafname.

Top-5

De meeste overtredingen dit jaar vonden plaats in het werkgebied van de basisteams Venray-Gennep (119) Echt (60), Parkstad (40) Venlo (31) en Roermond (25) De meeste overtredingen vonden plaats op donderdag (59) vrijdag (63) en zaterdag (59) in de avond en de nacht.

Rijbewijs ingenomen

Het Nederlands Forensisch Instituut of een ander forensisch laboratorium onderzoekt de concentratie van de drugs. Zo wordt duidelijk of de persoon meer drugs heeft gebruikt dan is toegestaan. De grenswaarde varieert per drug en is ook afhankelijk van het feit of er meerdere soorten drugs gebruikt zijn, al dan niet in combinatie met alcohol. Heeft iemand teveel drugs gebruikt in het verkeer? Dan kan het Openbaar Ministerie de automobilist vervolgen en het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) maatregelen nemen, zoals het rijbewijs inhouden.

Veilig naar huis

Heb je alcohol of andere drugs gebruikt? Bedenk denk dan hoe je thuis komt. Pak het openbaar vervoer, de taxi of spreek van tevoren af wie de Bob is. De Bob is helemaal nuchter en gebruikt dus geen alcohol of drugs. Stap ook absoluut niet in de auto bij iemand die onder invloed is.

Bron en foto: politie.nl

Supplementen en kruiden

Ook bij het gebruik van supplementen is het mogelijk dat deze de rijvaardigheid beïnvloeden. Lees daarom altijd duidelijk het etiket. Ook het gebruik van kruiden of kruidenmixen kan van invloed zijn op je capaciteiten van het besturen van een voertuig. Als je dergelijke middelen gebruikt is het gewoon verstandiger om niet de weg op te gaan. Je kunt beter thuis lekker chillen.

Redactie

De redactie van dit blog speurt het internet af op zoek naar interessante nieuwtjes en wetenswaardigheden inzake (smart)drugs. Al het nieuws over headshops en smartshops, drugscrime, nieuwe ontwikkelingen en nieuwe producten op de markt. We volgen de nieuwste trends en brengen het nieuws met een grote knipoog.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *